Γιάνης Βαρουφάκης: «Θυσία Ιφιγένειας» ή στρατηγική τακτική ;
H αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ που τον εμφάνισαν ως «αποδιοπομπαίο τράγο» με στόχο την αλλαγή του κλίματος στις διαβουλεύσεις ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το επικοινωνιακό του χάρισμα και το προσωπικό του life-style γίνονταν κάθε φορά επίκεντρο της δημοσιότητας. Ο υπουργός οικονομικών δέχθηκε και μια άνανδρη επίθεση από ομάδα νεαρών αναρχικών στα Εξάρχεια όπου και την καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος.
Πως όμως είδαν τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Τις απαντήσεις επιχειρούμε να σας δώσουμε με βάση τα στοιχεία του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 19/04 – 28/04 2015.
Το σύνολο των αναφορών για το Γιάνη Βαρουφάκη ανέρχεται σε 46037 σε social media και ελληνικό διαδίκτυο και τα συναισθήματα που καταγράφονται για αυτόν είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά 17829 έναντι 1034 θετικών. Το Twitter από την πλευρά του εμφανίζεται επικριτικό για τον Βαρουφάκη και τα αρνητικά συναισθήματα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέρχονται σε 14839 (39%.)
Η θεματολογία που κυριάρχησε στα social media και το ελληνικό διαδίκτυο επικεντρώνεται κυρίως στην αντικατάσταση του Γιανη Βαρουφάκη από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, στα αιχμηρά ξένα δημοσιεύματα και στα αίτια που την προκάλεσαν.
Το σκίτσο του «αποκεφαλισμού» του Βαρουφάκη από το διάσημο σκιτσογράφο Μαριάν Καμένσκι που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία αναπαράχθηκε από το σύνολο του ελληνικού διαδικτύου. Στο σκίτσο φαίνονται μπροστά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στέκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο… αποκεφαλισμένος Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός μάλιστα κρατά ο ίδιος το… κεφάλι του, με τον Γερμανό ομόλογο του να τονίζει με νόημα στον έλληνα πρωθυπουργό ότι είχε δώσει εντολή να διώξουν τον Βαρουφάκη και όχι να τον αποκεφαλίσουν.
Αίσθηση προκάλεσε και το άρθρο του Economist που χαρακτήρισε την αντικατάσταση του Βαρουφάκη ως «αποβολή» περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο τι σημαίνει ο ανασχηματισμός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία των συνομιλιών. Το περιοδικό αναδεικνύει ως ένα θετικό βήμα την απομάκρυνση του από την διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, που έρχεται την τελευταία στιγμή για να «σώσει» τις διαπραγματεύσεις.
Στην ίδια γραμμή είναι και το δημοσίευμα του Bloomberg όπου αναφέρει για έναν ανασχηματισμό που «τετραγωνίζει τον κύκλο». Η συγκρότηση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας «κόβει τα φτερά του Βαρουφάκη», μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές, αλλά εκλαμβάνεται ως «συμφιλιωτική» κίνηση από την ελληνική πλευρά.
Το ελληνικό διαδίκτυο αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Guardian όπου συγκρίνει τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η εφημερίδα γράφει ότι «ο σπουδαγμένος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που προήχθη στη θέση του επικεφαλής συντονιστή των διαπραγματεύσεων, είναι εκ διαμέτρου αντίθετος του Γιάνη Βαρουφάκη» και αναλύει το στιλ του Τσακαλώτου, αλλά και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του.
Ευφάνταστο είναι και το δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung που χρησιμοποιεί τη λέξη «Varoufexit» για την «υποβάθμιση» του Βαρουφάκη. Η εφημερίδα γράφει ότι «τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη. Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις»
Σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro η ουσιαστική υποβάθμιση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ως μια αναγκαιότητα για να εξευμενιστούν οι ομόλογοί του στο Eurogroup από τους οποίους δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η αντικατάσταση του Βαρουφάκη από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε με διακριτικό τρόπο ώστε να μη θιγεί ο ρόλος που είχε ως βασικός διαπραγματευτή. Όμως κάποια ποιοτικά στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι η «θυσία» του Γιανη Βαρουφάκη από το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχομένως να εντάσσεται και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής τακτικής με στόχο την προσδοκώμενη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε το ρόλο που είχε να διαδραματίσει στο συγκεκριμένο επίπεδο.