Για πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία μιλούν αξιωματούχοι
Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικό πλήγμα εναντίον γέφυρας που συνδέει την περιφέρεια της Χερσώνας και την Κριμαία, δήλωσαν αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Μόσχα στις δύο περιοχές.
Ο Βλαντίμιρ Σάλντα, διορισμένος από τη Μόσχα περιφερειάρχης στη Χερσώνα, εκτίμησε πως η γέφυρα πιθανόν επλήγη με πυραύλους Storm Shadow [σ.σ. που προμήθευσε η Βρετανία στον ουκρανικό στρατό], κι υπέστη ζημιά ο δρόμος, αλλά η κίνηση εξετράπη σε διαφορετική διαδρομή. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες, πρόσθεσε.
Οι νάρκες στην Ουκρανία θα πλήξουν τη βιομηχανία και τη γεωργία για πολλά χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Οι τεράστιες ποσότητες ναρκών που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία θα πλήξουν σκληρά τη βιομηχανία και τη γεωργία στη χώρα για πολλά χρόνια, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο επικεφαλής του προγράμματος άρσης ναρκοπεδίων του UNDP, ο Πολ Χέσλοπ, συνέκρινε την κατάσταση που δημιουργείται στην Ουκρανία με αυτή στην Ευρώπη έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτίμησε πως θα απαιτούνται κάπου 275 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον μια πενταετία για να καθαριστούν οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από την τεράστια χώρα.
Η Ουκρανία ενεπλάκη σε αιματηρό πόλεμο αφότου η Ρωσία προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Το UNDP κάλεσε να καταρτιστεί μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, ανάλογο του σχεδίου Μάρσαλ.
Ο αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ρωσικός στρατός κάνουν εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών ναρκών και ναρκών κατά προσωπικού.
Οι νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται με την αφή και μπορεί να σκοτώσουν ή να αφήσουν ανάπηρους για μια ζωή τους άμαχους, ειδικά παιδιά που τις περιεργάζονται λόγω περιέργειας και αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους.
Η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.
Ο κ. Χέσλοπ επισήμανε εξάλλου ότι πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με 150.000 αγρότες στη χώρα.
Πρόσθεσε πως η παραγωγή πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό, όμως θα χρειαστούν χιλιάδες πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν τα χωράφια για νάρκες και άλλα εκρηκτικά.
Προς το παρόν, αρκετοί γεωργοί επιθεωρούν μόνοι τους τις εκτάσεις τους, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Ορισμένοι έχουν μάλιστα εγκαταστήσει ανιχνευτές ναρκών σε αγροτικά μηχανήματα, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να καθαρίσουν μόνοι τα χωράφια τους.