Γι’ αυτά τα νησάκια μπορεί να γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος!

Σκεφτόμαστε τη Μέση Ανατολή, αλλά το καζάνι ενός πιθανού παγκοσμίου «βράζει» στη Νότια Σινική Θάλασσα… Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μέρος του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού και περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Σιγκαπούρη και τα στενά της Μαλάκας μέχρι τα στενά της Ταϊβάν, με έκταση περίπου 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας διέρχεται από τα νερά της, ενώ θεωρείται ότι κάτω από τον πυθμένα της βρίσκονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.Η πιο σημαντική ίσως συνιστώσα μιας πιθανής σύρραξης ή και κατά πολλούς αναλυτές ενός Τρίτου Παγκοσμίου πολέμου είναι οι παίκτες.

Ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ έχει  αναζωογονήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και επιχειρεί να τονώσει την εθνική υπερηφάνεια των Κινέζων, δείχνοντας μικρή ανοχή στην εσωτερική κριτική. Εν ολίγοις είναι άτεγκτος, αποφασισμένος και… κουφός σε οποιαδήποτε κριτική είτε διεθνή είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ντουτέρτε είναι αυτό που λέμε «άγριο χαρτί»: Αφού έχει διατάξει εν ψυχρώ τις δολοφονίες χιλιάδες πολιτών εν ονόματι της εκκαθάρισης της χώρας από τη μάστιγα των ναρκωτικών, αφού έχει αποκαλέσει τον Ομπάμα son of a bitch»  και τους ευρωβουλευτές «τρελούς», αποφάσισε να τονώσει στρατιωτικά την παρουσία της χώρας του στην περιοχή. Το Βιετνάμ τονώνει τη στρατιωτική του ισχύ, προμηθευόμενο όπλα από την Ιαπωνία, ενώ τα στρατεύματα του ελέγχουν το μεγαλύτερο αριθμό των Spratly-29 τον αριθμό.

Το Μπρουνέι και η Μαλαισία επίσης διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των Κινέζων. Ο μεν Σουλτάνος του Μπρουνέι δεν διακρίνεται για την ευαισθησία του (εφαρμόζει ποινικό κώδικα βασισμένο στη σαρία, που προβλέπει ως τιμωρία για ορισμένα αδικήματα ακρωτηριασμούς και θάνατο) ενώ και η Μαλαισία έχει μεγάλα προβλήματα με το Ισλαμικό Κράτος, που δρα στη χώρα.

Τα σενάρια πολέμου είναι πολλά.  Σε ένα πρώτο σενάριο, η Κίνα που αναχαιτίζει τακτικά αναγνωριστικές πτήσεις, που πραγματοποιούνται στην ΑΟΖ της από αεροσκάφη των Η.Π.Α, το πράττει με επιθετικό τρόπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως συνέβη τον Απρίλιο 2001, όταν ένα αμερικανικό, αναγνωριστικό αεροπλάνο «EP-3» συγκρούστηκε με ένα κινεζικό μαχητικό «F-8», κοντά στο νησί Χαϊνάν.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κυρίως στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Reed, που βρίσκεται ογδόντα ναυτικά μίλια από το Palawan.

life.gr

ViaDiplomacy Newsroom