Γερμανός Πρέσβης: Ελλάδα και Γερμανία είναι προορισμένες να συνεργαστούν στον τομέα της καινοτομίας
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι καινοτομίες αποτελούν το κλειδί για νέες επενδύσεις, για πρόοδο και για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρ Έρνστ Ράιχελ στο χαιρετισμό του στο «2ο Φόρουμ Καινοτομίας 2021 – Η καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις» που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η γερμανική πρεσβεία, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο Γερμανός διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Η κινητήριος δύναμη των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις αυτές συνδυάζουν αποτελεσματικά την έρευνα και την ανάπτυξη με τη δημιουργία προοπτικών για προϊόντα που μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Έτσι επέρχεται διαρκής και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι δημιουργούνται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εδώ στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο προσδοκούν δικαίως ειδικά οι νέες/οι και οι εξαιρετικά καταρτισμένες/οι Ελληνίδες και Έλληνες, οι οποίες/οι στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δραστηριοποιήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία, στο εξωτερικό. Επιπλέον είμαι πεπεισμένος, ότι η Ελλάδα και η Γερμανία είναι προορισμένες να συνεργαστούν στον τομέα της καινοτομίας. Έχουν τόσα να προσφέρουν η μία στην άλλη».
Αναφερόμενος γενικότερα στο ρόλο της καινοτομίας είπε: «Η ανάπτυξη με μοχλό την καινοτομία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι στη Γερμανία, στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ή και να αναπτύξουμε περαιτέρω την ευημερία μας. Ζούμε σε έναν κόσμο, ο οποίος αλλάζει κι εξελίσσεται με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αναλογιστείτε μόνο τον τεράστιο μετασχηματισμό, τον οποίο πρέπει να πραγματοποιήσουμε, ώστε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή. Θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του καθενός από εμάς. Αν επενδύσουμε γενναία στη δύναμη της καινοτομίας, στην έρευνα και στην τεχνολογία, τότε ο μετασχηματισμός αυτός, εν μέσω του οποίου βρίσκονται σήμερα οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας, θα μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στο επίπεδο παγκόσμιου ανταγωνισμού».
Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία «στην πρωτοφανή επιτυχία της εταιρείας BioNTech από το Μάιντς, πόλης του ομόσπονδου κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Αποτελεί σίγουρα μία πολύ ασυνήθιστη περίπτωση υπό το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19, η οποία δυστυχώς απέχει πολύ από το τέλος της. Κι όμως η BioNTech είναι μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας, η οποία έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια με κρατική στήριξη και με κινητήρια δύναμη τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου. Επιπλέον προκαλεί εντύπωση η νεανική, ετερογενής ομάδα των 1.500 και πλέον συνεργατών/ιδων με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια από 60 χώρες. Έτσι το ιδρυτικό δίδυμο της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί, αποδεικνύει πως άνθρωποι με ιστορικό μετανάστευσης έχουν κατορθώσει να αυξήσουν την ποικιλομορφία στη χώρα μας και στην προκειμένη περίπτωση να την έχουν ξεκάθαρα καταστήσει παγκόσμιο πρωταθλητή στον διεθνή ανταγωνισμό. Χαίρομαι που και οι δύο τους μίλησαν προσωπικά επ’ αυτού τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από μία νεοφυή επιχείρηση εξελίχθηκε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος σε μία εταιρία, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανήλθε φέτος το καλοκαίρι στα 100 δισ. δολάρια. Για εκατομμύρια ανθρώπους, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της BioNTech, το οποίο διανεμήθηκε μέσω της εταιρίας Pfizer, έχει γίνει ασφάλεια ζωής. Παρεμπιπτόντως, για τον ταμία του δήμου του Μάιντς αποτέλεσε και ευλογία σε σχέση με τον προϋπολογισμό του δήμου. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι το Μάιντς θα είναι σε θέση στο τέλος του 2022 να αποπληρώσει μέσω των υψηλών φορολογικών του εσόδων τα χρέη του ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Πολλά επιπλέον χρήματα του Δημοσίου διατίθενται για την κατασκευή μίας νέας πανεπιστημιούπολης στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η οποία θα συνδέεται άμεσα με την πανεπιστημιακή κλινική και το πανεπιστήμιο του Μάιντς, έχοντας ως επίκεντρο την έρευνα κατά του καρκίνου και της γήρανσης».
Ο Γερμανός πρέσβης αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε: «Οι καινοτομίες δημιουργούν επενδύσεις και αυτές επιφέρουν με τη σειρά τους συχνά περαιτέρω καινοτομίες. Επ’ αυτού υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλά υποσχόμενα παραδείγματα. Κάποιες καινοτόμες γερμανικές επιχειρήσεις ανακάλυψαν π.χ. τα Ιωάννινα, ως έναν ελκυστικό τόπο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πολύ καλά καταρτισμένων, δημιουργικών νέων ανθρώπων, του δυναμικού οικοσυστήματος καθώς και των υπολοίπων ευνοϊκών προϋποθέσεων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η γερμανική επιχείρηση διαδικτυακών πωλήσεων «Best Secret» ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα της εταιρείας λογισμικού TeamViewer και της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού P&I. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν ολοένα και σημαντικότερο λόγο για τις γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας υπό τον υφυπουργό κ. Δήμα και του ιδιαίτερα ενεργού δημάρχου Ιωαννιτών κ. Ελισάφ να χτίσουν εκεί ένα νέο διευρυμένο τεχνολογικό πάρκο, χρηματοδοτούμενο από πόρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης “ Next Generation EU” είναι ακόμα πιο ευπρόσδεκτη. Αλλά και στο ελληνικό τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σημαντική κινητικότητα και καταγράφονται ιστορίες επιτυχίας. Πληθαίνουν έτσι οι περιπτώσεις ιδιαιτέρως καινοτόμων νεοφυών εταιριών, οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο γερμανικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική Delivery Hero εξαγόρασε κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας την ελληνική νεοφυή επιχείρηση του διαδικτυακού σούπερ μάρκετ Instashop στην τιμή-ρεκόρ των 300 εκατ. ευρώ».
Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης η οποία «στηρίζει με όλα τα μέσα τη θετική αυτή δυναμική. Το 2020 οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξήθηκαν άνω του 17%, σε συνολικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η νέα ψηφιακή πύλη για νεοφυείς επιχειρήσεις “ Elevate Greece” κάλυψε ένα σημαντικό κενό. Το χρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκούς πόρους Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας “ Ελλάδα 2.0” υιοθέτησε βασικές εισηγήσεις της επονομαζόμενης επιτροπής Πισσαρίδη σχετικά με την ενίσχυση της εγχώριας καινοτομίας».
Χαιρέτισε επίσης «τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, (η οποία) υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινό σημείο αναφοράς στις προσπάθειές μας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε επίτροπε, που μας κάνετε σήμερα αυτή την τιμή!».
«Με τις θεματικές ενότητες τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, υγεία και logistics, το φετινό φόρουμ καινοτομίας καλύπτει τομείς, που αποτελούν και σήμερα πρότυπο για τις στενές ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις. Με το διμερές πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας οι κυβερνήσεις μας δημιούργησαν μαζί μία σταθερή βάση, η οποία παρέχει ήδη από το 2013 σημαντικά ερεθίσματα στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και προσεχώς θα ανανεωθεί για τρίτη φορά. Με τον τρόπο αυτό, Γερμανία και Ελλάδα αποκτούν η μία στο πλευρό της άλλης ένα αρχικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και διαμόρφωση των τεχνολογιών του αύριο. Τι μπορούν να καταφέρουν οι δύο χώρες μας μαζί, φαίνεται πολύ παραστατικά κι από το πιλοτικό πρόγραμμα της Volkswagen και της ελληνικής κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση και την κλιματική ουδετερότητα στην Αστυπάλαια!», κατέληξε.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)