Tο Γερμανικό εμπάργκο απειλεί πολλά Τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα

Σε ευθεία σύγκρουση φαίνονται να οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία αφού σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild το Βερολίνο πάγωσε όλες τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Πρόκειται για την δεύτερη χώρα μετά την Αυστρία που επέβαλε αυτό είδος του εμπάργκο έστω και προσωρινό στην Τουρκία. Όπως ανέφερε η εφημερίδα στο δημοσίευμα της το Βερολίνο πρόκειται να σταματήσει όλες τις σχεδιαζόμενες και σε εξέλιξη παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Την πληροφορία δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το δεξί χέρι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Peter Altmaier ο οποίος σημείωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει οποιαδήποτε στιγμή το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα κατά την Τουρκίας εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία.

Εάν και εφόσον το δημοσίευμα της Bild επαληθευτεί, ένα τέτοιο εμπάργκο θα πλήξει τουλάχιστον έξι Τουρκικά εξοπλιστικά πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για την γειτονική χώρα.

Πιο αναλυτικά εάν η Γερμανία σταματήσει τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την ναυπήγηση των 4 φρεγατών κλάσης Istanbul, αφού τα πλοία αυτά θα εξοπλιστούν με κινητήρες diesel γερμανικής κατασκευής της εταιρείας ΜΑΝ.

Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και η ναυπήγηση των δύο φρεγατών κλάσης Ada που θα αντικαταστήσουν τα δύο πλοία της ιδίας κλάσης τις κορβέτες Burgazada (F-513) και Kinaliada (F-514) με έτος παράδοσης σε υπηρεσία το 2018 και 2021 αντίστοιχα, που θα πωληθούν σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες στο Ναυτικό του Πακιστάν.

Το τρίτο πρόγραμμα που πρόκειται να επηρεαστεί από ένα γερμανικό εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων είναι η ναυπήγηση του ελαφρού αεροπλανοφόρου TCG Anadolu (L-408) του οποίου το προωστικό σκεύος είναι επίσης γερμανικό της εταιρείας ΜΑΝ.

Το τέταρτο πρόγραμμα που θα επηρεαστεί από ένα γερμανικό εμπάργκο είναι η ναυπήγηση των 6 υποβρυχίων Type 214TN, ενώ και ο Τουρκικός Στρατός πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα με την υλοποίηση τουλάχιστον στην πρώτη φάση του προγράμματος άρματος μάχης Altay, αφού οι κινητήρες που θα εξοπλίσουν τα συγκεκριμένα άρματα είναι της γερμανικής εταιρείας MTU, η οποία αν και εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Βρετανική Rolls-Royce Power Systems  τα εργοστάσια της παραμένουν στην Γερμανία και η έδρα της εταιρείας στην πόλη Friedrichshafen.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει στην Rolls-Royce Power Systems 250 κινητήρες Diesel τύπου MTU 881 που θα εξοπλίσουν την πρώτη παρτίδα του προγράμματος και η ομαλή υλοποίηση αυτής της παραγγελίας ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους Τούρκους.

Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η Τουρκική αμυντική βιομηχανία και στην υλοποίηση της παραγωγής των 150 νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων T-155 Firtina τα οποία επίσης είναι εξοπλισμένα με κινητήρες MTU.

Πάντως πληροφορίες από την ιστοσελίδα Τagesschau η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκδώσει άδειες εξαγωγών για νέα εξοπλιστικά προγράμματα με πελάτη την Τουρκία οπότε αυτά που βρίσκονται υπο εξέλιξη δεν θα επηρεαστούν. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαριστεί η πολιτική της Γερμανίας έναντι της Άγκυρας για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και υποσυστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.