Γερμανία – «Πάγια διπλωματική πρακτική» το τηλεγράφημα για την εθνική επέτειο του Ιράν
Ως «συνήθη διπλωματική πρακτική» αιτιολόγησε το συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την ηγεσία του Ιράν, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή ως «αποσταθεροποιητικό».
Το τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη με αφορμή την εθνική επέτειο του Ιράν στις 11 Φεβρουαρίου, προκάλεσε αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από οργανώσεις όπως το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, το οποίο ζήτησε από τον κ. Σταϊνμάιερ «να διευκρινίσει την γερμανική στάση» έναντι του Ιράν.
«Στο Ιράν καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η χώρα διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Αυτό καθιστά μεγαλύτερο και τον κίνδυνο από ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου, Γιόζεφ Σούστερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε απόψε στην δημοσιότητα από την Ομοσπονδιακή Προεδρία.
Η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της, θέλουν να αποτρέψουν μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στην Μέση Ανατολή, προς το συμφέρον και της ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε ότι το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ αποτέλεσε για τον ίδιο βασικό σημείο αναφοράς στην πολιτική του καριέρα.
Ο κ. Σούστερ είχε προηγουμένως, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το τηλεγράφημα, κάνοντας λόγο για «διπλωματική ρουτίνα η οποία αντικατέστησε την κριτική σκέψη», σημειώνοντας ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «θα μπορούσε να βρει και λίγα λόγια κριτικής», ενώ είχε ζητήσει από τον Γερμανό Πρόεδρο να καταστήσει σαφή και την γερμανική θέση έναντι της Τεχεράνης.
Σύμφωνα πάντως με την γερμανική Προεδρία, η αποστολή συγχαρητήριου τηλεγραφήματος για την εθνική εορτή του Ιράν και όχι για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, όπως διευκρινίστηκε, αποτελεί πάγια διπλωματική πρακτική του γερμανικού κράτους από το 1980. Διακόπηκε κατά το διάστημα 2007-2013, όταν Πρόεδρος του Ιράν ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και επανήλθε το 2014.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ