Γεραπετρίτης: Αδύνατος ο διάλογος με την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία (ενέργεια), πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», ξεκαθάρισε.

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, άλλωστε «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς, και στον Σαρλ Μισέλ, ότι θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό όρους που θα ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε και εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, «η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχει τις κυρώσεις διαρκώς στο τραπέζι. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «η ευρωπαϊκή διπλωματία έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου, προφανώς σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη», διεμήνυσε επίσης.

ViaDiplomacy Newsroom