«Γεωπολιτικές Αναταράξεις και Κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο» (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή της Ημερίδας με τίτλο: «Γεωπολιτικές Αναταράξεις και Κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Νατάσσα» κατακλύστηκε κυριολεκτικά από τον κόσμο, ο οποίος έμεινε εκεί καθηλωμένος στις καρέκλες του, επί τέσσερις σχεδόν ώρες, ακούγοντας με προσοχή τους ειδικούς ομιλητές. Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και οι ομιλητές απάντησαν σε όλους τους προβληματισμούς του.

Όπως είπε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης κα Ελένη Χατζηγεωργίου στον σύντομο χαιρετισμό της που απηύθυνε ευχαριστώντας τους φορείς και την κόσμο για την παρουσία τους, αλλά και τους ειδικούς ομιλητές της εκδήλωσης, αφορμή για την πραγματοποίηση της Ημερίδας έδωσαν: Οι εξελίξεις, οι αναταράξεις αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χατζηγεωργίου: «Τόσο εμείς ως Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης έχοντας το 37% της Κύπρου μας κατεχόμενο από τον Τουρκικό στρατό εισβολής, όσο και οι φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, που έχουν υποστεί ολόκληρη γενοκτονία και προσφυγοποίηση από τις ορδές των Τούρκων, είναι φυσικό επόμενο να έχουμε τις ανησυχίες μας, να αφουγκραζόμαστε τα γεγονότα τόσο στην χώρα μας, όσο και στην γείτονα Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο στην οποία εκτός της κατοχής έχουμε και το φιάσκο των λεγόμενων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν». Μίλησε ακόμη για την ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ελλαδική, αλλά και για την εγκατάσταση σ’ αυτές των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών και τις σχετικές συμφωνίες  μεταξύ Κύπρου- Αιγύπτου – Ελλάδας και Ισραήλ, που χαράζουν νέες εξελίξεις.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συγκεκριμένης Ημερίδας και στην παρουσία διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων που θα ανέλυαν την σύγχρονη γεωπολιτική κατάσταση και την σπουδαιότητα των επικείμενων εξελίξεων για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Ακριβώς αυτά τα ερωτήματα που προβληματίζουν τον κόσμο και ζητούν απαντήσεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς ειδήσεις και εξελίξεις στην Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και τις «απειλητικές» κορώνες των Τούρκων επισήμων είναι που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς, στα οποία απάντησαν οι ομιλητές.

Ο Πρέσβυς ε.τ. και πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής, η Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Δρ. Ιστορίας Νεκτάριος Δαπέργολας, ο Δρ. Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών κ. Ιωάννης Νομικός, ο Ερευνητής – Δημοσιογράφος και δημιουργός του Πρακτορείου Ειδήσεων «Greek American News Agency» κ. Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, και η γνωστή ποινικολόγος κα Ειρήνη Μαρούπα, καθήλωσαν με τις ομιλίες τους και κατόρθωσαν να σκιαγραφήσουν τη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, καταθέτοντας αναλύσεις αλλά και προτάσεις και λύσεις επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων καθώς και για τη θέση της Ελλάδας (όπως θα έπρεπε να είναι ή να γίνει), τόσο στα Βαλκάνια όσο και στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, για τον τρόπο λειτουργίας αποφάσεων των ΗΠΑ τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο (φυσικά και την Κύπρο), όσο και για τις γεωστρατηγικές σκοπιμότητες και κινήσεις που αναμένονται στην περιοχή.
Τον συντονισμό της Ημερίδας έκανε η νομικός – αρθρογράφος κα Μαρία Σταματιάδου.

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τις «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ, την Ελληνική Ομογένεια, αλλά φυσικά και τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα μέσω μιας υπερεθνικής πολιτικής και ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τους εθνικούς κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση μιας πορείας διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα που επιβάλλουν στη χώρα μας εξωγενείς παράγοντες μέσω οικονομικών και άλλων πιέσεων.

Ο καθαρός λόγος των ομιλητών επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας «Ελληνικής Οδού», η οποία χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους και απέστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Οι πολίτες της Θράκης, οι Έλληνες όλης της Ελλάδας, σκέφτονται, ανησυχούν, και προβληματίζονται, αλλά και κατανοούν πως τελικά οι «επαγγελματίες διασώστες» δεν προσφέρουν λύσεις αλλά μεγιστοποιούν κινδύνους, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με συμβατικές και «αναίμακτες» μεθόδους, ενώ οι περιβάλλοντες κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή τους».

Ο κ. Ιωάννης Κοραντής Πρέσβης (ε.τ), ο οποίος είχε διατελέσει Διοικητής της ΕΥΠ και προπαντός είχε υπηρετήσει και ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα αλλά και στις Βρυξέλλες και γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική πολιτική και το τι γίνεται στην Τουρκία, ανέπτυξε το θέμα: «Τουρκία – Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια». Τόσο με την ομιλία του όσο και με τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα του κοινού ο κ. Πρέσβυς έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της τουρκικής πολιτικής και το στρατηγικό της βάθος.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
“Ίσως στενοχωρήσω κάποια ευαίσθητα κομματικά αυτιά, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι απέναντι σε μια μακρόπνοη τουρκική πολιτική, ένα μείγμα πιέσεων και απειλών με άφθονη χρηματοδότηση και συνεχή υποστήριξη των εδώ πρακτόρων της, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει μια ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αποσπασματικές και ασύνδετες ενέργειες με κατά κανόνα μικροκομματικές στοχεύσεις και μια γενικότερη πολιτική που κινείται μεταξύ άγνοιας, αδιαφορίας και ασυναρτησίας. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ολέθρια απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης μας να ανατρέψει μια εθνική πολιτική στη Θράκη εδώ και δεκαετίες μετατρέποντας τα δημόσια νηπιαγωγεία σε δίγλωσσα μειονοτικά, δια της χρηματοδότησης ενός «πιλοτικού» προγράμματος, που αποφασίσθηκε να ξεκινήσει στο νομό Ξάνθης από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό και σε δύο Πομακοχώρια. Εκεί δηλαδή που η τουρκική δεν είναι μητρική γλώσσα των νηπίων και που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του τουρκικού Γενικού Προξενείου και των μηχανισμών του στη Θράκη. Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό από καθήκον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαθέτει 153 βουλευτές και ότι τρεις εξ αυτών που έχουν εκλεγεί στη Ξάνθη και τη Ροδόπη ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αφήνω τη φαντασία σας να καλπάσει…”

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Κοραντής είπε:
“Και σήμερα τι γίνεται; Η εσφαλμένη θεωρία και ρηχές αναλύσεις κάποιων επισήμων και αρκετών ΜΜΕ ότι η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αποπροσανατολίζει και ρίχνει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Εξορκισμοί και εσφαλμένες εκτιμήσεις ότι οι γείτονες κρώζουν προς τα εδώ για να αντιμετωπίσουν εσωτερικές ανάγκες και αναταράξεις, είναι αυταπάτες. Η Τουρκία δεν λειτουργεί  παρορμητικά αλλά προγραμματισμένα, ακολουθώντας στρατηγική 10ετιών. Το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, όπως κτίσθηκε και υλοποιήθηκε σταδιακά μετά το 1974, παραμένει ακέραιο στο τραπέζι. Το νομικό καθεστώς του μισού Αιγαίου αμφισβητείται. Η βουλιμία της Άγκυρας για τη Θράκη μας εκδηλώνεται όλο και πιο ανοικτά. Αυτά δεν έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος που θα έχουμε μόνιμα μπροστά μας. Διάβασα ενδιαφέρουσες αναλύσεις στον ελληνικό Τύπο ότι η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στη προσπάθεια του κ.Ερντογάν να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και ότι μέχρι τότε θα έχουμε αναταράξεις. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι θα έχουμε αναταράξεις μέχρι το 2019, όταν δηλαδή θα γίνουν οι πρώτες εκλογές βάσει του νέου συστήματος που θα δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο, εάν βεβαίως αυτό υπερψηφισθεί στο δημοψήφισμα. Δηλαδή έτσι θα πηγαίνουμε; Να δούμε εάν και πότε θα ηρεμήσουν οι Τούρκοι ώστε να θελήσουν να μας αφήσουν ήσυχους; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

Η επόμενη ομιλήτρια της Ημερίδας κυρία Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, η γνωστή σε όλους μας Καθηγήτρια και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέπτυξε το θέμα: «Οι βασικές κατευθύνσεις της διεθνούς οικονομικής τάξης», όπου τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και τους βαθύτερους σκοπούς και στόχους της που δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό έλεγχο των χωρών.

Αμέσως μετά μίλησε ο Αν. Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στο ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπτύσσοντας το θέμα: «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα». Ο κ. Καθηγητής τόνισε μεταξύ άλλων την σημαντική θέση που κατέχουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, που είναι ουσιαστικά στο κέντρο της νέας διαμορφούμενης γεωπολιτικής της Ευρασίας οι οποίες είναι υποχρεωμένες πλέον να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουνε μια νέα εθνική στρατηγική  πολύτιμη και αναγκαία για το μέλλον μας, λέγοντας επί λέξει: «Πιστεύω ότι ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης η Ελλάδα πρέπει να κάνει μία υπέρβαση να ξεφύγει από τον χώρο της οικονομίας όπου έχει ένα πολύ μεγάλο ντισαβαντάζ  και να περάσει στη συζήτηση με όλους τους άλλους ισχυρούς παίχτες του πλανήτη στο γεωπολιτικό επίπεδο όπου έχει πλεονεκτήματα. Είναι μία υπέρβαση των προβλημάτων της η γεωπολιτική αναβάθμιση».

Επόμενος ομιλητής ο Δρ. Ιωάννης Νομικός – Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS) ανέπτυξε το θέμα: «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερτογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή». Ο Δρ. Νομικός μεταξύ άλλων σημαντικών  ανέπτυξε και τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας των αμερικανικών «δεξαμενών σκέψης» (Think Tanks), οι οποίες παράγουν πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο o Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας – Διδάκτωρ Ιστορίας του Α.Π.Θ. που ανέπτυξε το θέμα: «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια», κάνοντας σύνδεση και αναφορά με το Βυζάντιο, αλλά και τις ιδιαίτερες σχέσεις και ισορροπίες που μπορούν να έχουν οι Βαλκανικοί Λαοί λειτουργώντας ως μια ομάδα, απομακρύνοντας τις επιτηδευμένα τοποθετημένες διαφορές (π.χ. εθνικισμός) και με κοινό παρονομαστή την ανάπτυξη, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την δημιουργία ενός Βαλκανικού χώρου συνεργασίας θα αλλάξουν επίπεδο, θα αναβαθμίσουν – επικαιροποιήσουν τον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της περιοχής προς όφελος των πολιτών. Ουσιαστικά ο κ. Δαπέργολας έθεσε την αναγκαιότητα επαναφοράς (με τις αναγκαίες προσαρμογές στην σύγχρονη πραγματικότητα) του σχεδίου του Ρήγα Φεραίου, αλλά και του Καποδίστρια, μέσα από ένα απολύτως συγχρονισμένο σχέδιο που θα αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε Βαλκανικής χώρας και μέσω μιας άτυπης «ομοσπονδίας» θα μπορέσει να μετατρέψει την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων σε χώρο δημιουργίας και ασφάλειας, τόσο για τους πολίτες της περιοχής, όσο και για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Ερευνητής – Δημοσιογράφος, ανέπτυξε το θέμα: «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν», κάνοντας ταυτόχρονα αποκαλύψεις για τα σχέδια που υφαίνονται και υφάνθηκαν κατά καιρούς από διάφορα κέντρα εξουσίας αλλά και για την δύναμη που έχει ο Ελληνισμός της διασποράς στις ΗΠΑ και πως διαχειρίζεται αυτή τη δύναμη.

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η κυρία Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω που ανέλυσε το  θέμα: «Το μεν εύδαιμον το δε ελεύθερον, το δε ελεύθερον  το εύψυχον». Με την ανάλυσή της  θεωρεί ότι δεν είναι σωστή η πολιτική του ηττημένου που ακολουθούμε  έναντι της Τουρκίας… Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «η εμπιστοσύνη μου είναι απόλυτη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό που ζήτησα είναι η συστράτευση του Λαού με τις Ένοπλες Δυνάμεις και για να μην φανώ πολεμοχαρής, δεν είμαι καθόλου, το όνομα μου είναι Ειρήνη και Ειρήνη είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο πολέμων όπου γίνονται οι συνομιλίες. Ειρήνη βγαίνει από το είρηκα για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Εδώ έχουμε αποδεχθεί ότι έχουμε ηττηθεί, τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι μηνύματα προς ηττημένο και εμείς απλά υποχωρούμε, αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει ξεκάθαρο κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Και να πω εδώ κι αυτό που έλεγε ο Τζών Λόκ ότι ο πόλεμος γεννιέται από ανάγκη, όταν η ανάγκη για τον πόλεμο σταματήσει, σταματάει ο πόλεμος. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ετοιμοπόλεμοι».

Το γενικό συμπέρασμα που βγήκε από την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής μας Ημερίδα είναι ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ραγδαίες και πρέπει να «τρέξουμε» να τις προλάβουμε, άρα χρειαζόμαστε αφύπνιση, εγρήγορση και εθνική ενότητα αφενός για να είμαστε ικανοί να προασπίσουμε τη χώρα μας και αφετέρου να σταματήσουμε αυτή την συνεχή απώλεια του ζωντανού πλούτου της Ελλάδας μας, των νέων Ελλήνων που παίρνουν το δρόμο για ξένες χώρες, ιδίως των επιστημόνων.

Κύριος Χορηγός της Ημερίδας ήταν η εταιρία «Ελ. Τεχ. Άνεμος» (του Ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»), ενώ υπήρξαν και άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες που βοήθησαν με την εισφορά τους στην πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας όπως ο ομογενής δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ιωάννης Κουντούρης.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το περιοδικό «Επίκαιρα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Greek American News Agency” και η εφημερίδα της Ελληνικής Ομογένειας, «Η Νέα Πρωινή της Νέας Υόρκης».
Τέλος, πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια για την συμβολή του Δ΄ Σώματος Στρατού που βοήθησε στην βιντεοσκόπηση της Ημερίδας.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.