Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία διατηρεί ισχυρή την πυρηνική της αποτροπή

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ετήσιο Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στα Χανιά.

Οι εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών εκτός της ευρω-ατλαντικής ζώνης και οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια του διήμερου ετήσιου Συμποσίου Πυρηνικής Πολιτικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (NATO Nuclear Policy Symposium 2021) που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στα Χανιά.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και την διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, ενώ την υλοποίησή του ανέλαβε η γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ. Συμμετείχαν ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες, υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι των υπουργείων ‘Αμυνας και Εξωτερικών των κρατών μελών της συμμαχίας, ενώ σκοπός του ήταν η ανταλλαγή απόψεων για θέματα πυρηνικής πολιτικής, αποτροπής και αφοπλισμού.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαδικτυακό χαιρετισμό απηυθυνε ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ο οποίος κατέστησε σαφές, ότι η συμμαχία διατηρεί ισχυρή την πυρηνική της αποτροπή αλλά πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να ενισχύει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των πυρηνικών της δυνατοτήτων. Παράλληλα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του στην υποστήριξη των προσπαθειών ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διασποράς. «Από αυτή την άποψη», επισήμανε, «ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα. Αλλά όσο αυτά υπάρχουν, θα παραμείνουν και οι πυρηνικές δυνατότητες της συμμαχίας».

Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ:

– Την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών εκτός της ευρω-ατλαντικής ζώνης (Β. Κορέα, Ιράν, Πακιστάν κλπ.) και οι ενδεχόμενες προεκτάσεις τους σε επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Αναλύθηκαν οι κύριες προκλήσεις του ΝΑΤΟ ως προς την πυρηνική αποτροπή κατά την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσομένων δυνατοτήτων και του εξελισσόμενου δόγματος Κίνας και Ρωσίας, ενώ διακριτή εκτεταμένη αναφορά έγινε στις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες ως σημαντική παράμετρος της πυρηνικής αποτροπής. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση της αναγκαιότητας διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής εκστρατείας για την κατανόηση και αφομοίωση του ρόλου της πυρηνικής αποτροπής για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της αξιοπιστίας των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, της διαφάνειας και της πολιτικής βούλησης των κρατών μελών και των συμμάχων του.

– Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, κύριο άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η εξέταση περαιτέρω πρωτοβουλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπό το πρίσμα και των αντίστοιχων διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση και την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους τρόπους ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής της συμμαχίας κατά την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept)» του ΝΑΤΟ, η οποία θα καθοδηγεί την μελλοντική πολιτική και στρατιωτική του ανάπτυξη.

ViaDiplomacy Newsroom