Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Η Ε.Ε να είναι έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία

Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις κατά τηςΤουρκίας, με αφορμή την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, και μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Μπον επανέλαβε την απόλυτη αλληλεγγύη της χώρας του στην Κύπρο και την απόλυτη σύγκλιση απόψεων στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές και ότι η αλληλεγγύη της Ευρώπης θα πρέπει να επιδειχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εταίροι μας να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε.

Είπε ότι η παρουσία του κ. Μπον σήμερα στην Κύπρο υπογραμμίζει εμφαντικά τον αποφασιστικό ρόλο που το Παρίσι διαδραματίζει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

«Η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζουν την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως επίσης την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών-Μελών της», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

«Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Θεωρώ ότι οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε στις παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας που έχουν εξελιχθεί σε μιας στρατηγικής σημασίας σχέση, βασισμένη σε στέρεες βάσεις και τις κοινές αξίες , αρχές και επιδιώξεις καθώς και το κοινό όραμα για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της Κύπρου στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και στις ιδέες για την ανάγκη ανάληψης από την Ένωση της στρατηγικής της αυτονομίας και ενίσχυσης της αλληλεγγύης της προς τα Κράτη Μέλη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη Μετανάστευση, για τις προσπάθειες εσωτερικού συντονισμού στην ΕΕ για αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων σε διάφορους τομείς, για τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και για το Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τις οποίες η Κύπρος χαιρετίζει.

«Η Γαλλία, ως το μόνο Κράτος Μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,  έχει να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο τόσο προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, όσο και για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για το θέμα της Αμμοχώστου, που αντιλαμβάνεστε αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

Στις δικές του δηλώσεις ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε ότι Κύπρος και Γαλλία δένουν τα χέρια και μοιράζονται μια φιλία και μια έντονη στενότητα σχέσεων.

Είπε ότι έγινε εις βάθος και ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας καθώς και την παρά πολύ προβληματική κατάσταση που επικρατεί, αναφορικά με το Μεταναστευτικό, την πανδημία, την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και το μέλλον της ΕΕ.

«Εμείς έχουμε επί αυτών των θεμάτων κάνει κάποιες διαπιστώσεις , την εις βάθος σύγκλιση απόψεων. Και έχουμε σημειώσει σε όλο το φάσμα των υποθέσεων ότι έχουμε μια εγγύτητα απόψεων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρόσθετα, αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, και θα ήθελα να σας σημειώσω ότι η δική μας γραμμή, την υπογραμμίζω, είναι ότι επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εδώ και μερικές μέρες έχει βγάλει και πάλι τα έξω στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας για σεισμικές έρευνες τα πλοία της, το έχουμε συζητήσει με τον φίλο ΥΠΕΞ , οι προκλήσεις και για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτές», τόνισε.

Τόνισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας και την στήριξή της στην Κύπρο και την σταθερότητά της για ένα εποικοδομητικό διάλογο.«Υπογραμμίζω λοιπόν την αλληλεγγύη της Ευρώπης, γνωρίζετε όμως πολύ καλά και με σαφήνεια την αλληλεγγύη και την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, για μας είναι θέμα αρχής και θα πρέπει να συσπειρωθούμε ως Ευρωπαίοι. Είναι η έννοια που δίνουμε στην Ευρώπη, σε αυτή την υπόθεση την πολιτική, είναι θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια , την κυριαρχία στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους», τόνισε ο κ. Μπον.«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το τετελεσμένο γεγονός έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, άλλωστε η Γαλλία έχει υπογραμμίσει την στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική μεσόγειο για να στηρίξει τους εταίρους της Ευρωπαίους,  δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, ενώνουμε τα χέρια και (εκφράζουμε) την σθεναρή και στιβαρή μας θέση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπον υπάρχει δέσμευση «για να καταλήξουμε σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος για την ΑΟΖ».

«Επίσης έχει το δικαίωμα η Κύπρος να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα διαφορετικά, θεωρούμε όμως ότι η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει – το έχετε ήδη υπογραμμίσει- στο πλαίσιο των συζητήσεων, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μεταξύ των οποίων και αυτό των κυρώσεων, εάν οι εξελίξεις δεν εξελιχθούν θετικά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις επί  της Κύπρου ο Γάλλος Υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σταθερή «χωρίς στραβοπάτημα» να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Υπογράμμισε την μόνιμη αλληλεγγύη της ΕΕ και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα πρέπει να αναλάβει «νέες, νομικές ενέργειες ώστε να διευθετήσει αυτά τα θέματα, είναι λοιπόν μια ευθύνη την οποία μοιραζόμαστε, Κύπρος Γαλλία, κράτη μέλη της ΕΕ στις επόμενες βδομάδες και μήνες».

Ο κ. Μπον είπε ότι στο σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Για την πανδημία είπε πως στα Συμβούλια Γενικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί θα δουν πως μπορούν να συντονιστούν τα κράτη μέλη, να οργανωθούν και να ευθυγραμμίσουν την πολιτική τους για τους τουρίστες για την ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ.

Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική αντιμετώπιση για να εκπέμπεται μια εικόνα ενωμένης Ευρώπης. Είπε επίσης ότι τις συνομιλίες απασχόλησαν επίσης το θέμα του Brexit, και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Και πιστεύω ότι οφείλουμε να εμβαθύνουμε επί αυτών των θεμάτων, θα είναι μεγάλη μου χαρά να συζητήσουμε στις Βρυξέλλες, σας προσκαλώ και στο Παρίσι τις επόμενες βδομάδες για να εμβαθύνουμε αναφορικά με όλα αυτά τα θέματα ουσιαστικής και ζωτικής σημασίας, για το μεταναστευτικό , την ανατολική Μεσόγειο, για το Brexit, για την ανάκαμψη της οικονομίας που θεωρούνται σοβαρά για να μπορέσουμε να δώσουμε την εικόνα της ενωμένης Ευρώπης επί των συγκεκριμένων αρχών και αξιών», ανέφερε.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας είναι απόλυτη και καμία απόκλιση δεν υπάρχει.

(πηγή: ΚΥΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom