Γάλλος ΥΠΕΞ για την κρίση με ΗΠΑ: Θα χρειαστούν σοβαρές ενέργειες για να επανέλθουν οι σχέσεις
Χρειάστηκαν σοβαρές ενέργειες για το Παρίσι και την Ουάσινγκτον για να βγουν από την κρίση στις σχέσεις μετά την υπόθεση των υποβρυχίων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Η κρίση «δεν τελείωσε επειδή ο διάλογος έχει ξαναρχίσει», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε ακρόαση στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας την Τετάρτη.
«Θα συνεχιστεί. Και για να βγούμε από αυτό, θα χρειαστούν σοβαρές ενέργειες και όχι λόγια», είπε. Ο πρέσβης της Γαλλίας επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάργηση της σύμβασης αγοράς γαλλικής κατασκευής ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων από την Αυστραλία το 2016.
Η Αυστραλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα μια νέα εταιρική σχέση ασφάλειας, γνωστή ως AUKUS, σύμφωνα με την οποία η πρώτη πρωτοβουλία είναι η παράδοση ενός πυρηνικού υποβρύχιου στόλου στην Αυστραλία από τους άλλους δύο.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος καταδίκασε την τριμερή κίνηση με σκληρά λόγια όπως «ψέματα», «προδοσία» και «πισώπλατα μαχαιρώματα», είπε στη Γερουσία ότι «σε καμία στιγμή» οι Αυστραλοί «δεν εξέφρασαν ανοιχτά την επιθυμία τους» να σπάσουν τη σύμβαση με Γαλλία ή «αναφέρθηκαν συζητήσεις με άλλους εταίρους».
Για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στη Γερουσία, αυτή η κατάσταση έθεσε το ερώτημα σχετικά με τη δράση των γαλλικών διπλωματικών υπηρεσιών και πληροφοριών σχετικά με τη γνώση και την πρόβλεψη αυτού του γεγονότος.
«Ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί πήραν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τις γαλλικές αρχές», είπε ο Λε Ντριάν, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά την «προδοσία».
«Συνέβη σε πολύ μικρό κύκλο», πρόσθεσε όταν εξήγησε γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν δει τίποτα.
Για τις επερχόμενες ενέργειες, ο υπουργός είπε ότι η Γαλλία πρέπει επίσης να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Βρετανία. «Το Λονδίνο πρέπει να γνωρίζει ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία», είπε.
Σημειώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αμφισβητήσει την κύρια αποστολή του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συνθήκης (ΝΑΤΟ), η οποία «είναι η συλλογική μας άμυνα», ο Λε Ντριάν επανέλαβε ότι οι συνέπειες αυτής της κρίσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στρατηγικές σχέσεις εντός του ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία ξεκίνησε μια αναθεώρηση της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει με αυτό το έργο στη σύνοδο κορυφής της διατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη το επόμενο έτος, είπε.