Γάλλος Πρόεδρος: Η στρατηγική μέγιστης πίεσης από τις ΗΠΑ στο Ιράν απέτυχε
Η εκστρατεία μέγιστης πίεσης στο Ιράν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, μολονότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015.
«Η στρατηγική μέγιστης πίεσης, που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατό να τερματίσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν ή να διασφαλίσει ότι δεν θα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μακρόν. «Για τον λόγο αυτό η Γαλλία, μαζί με τους Γερμανούς και Βρετανούς εταίρους της, θα συνεχίσει να ζητά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 και δεν θα δεχτεί τις παραβιάσεις εκ μέρους του Ιράν», πρόσθεσε.
Την Δευτέρα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν και σε άλλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015 ισχύουν εκ νέου. Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), ούτε η Ρωσία και η Κίνα, που είναι συμβαλλόμενες χώρες στη Συνθήκη του 2015.
Ο Μακρόν είπε ότι δεν μπορεί να στηρίξει την προσέγγιση που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα συμβιβαστούμε σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού (κυρώσεων) αφού οι ΗΠΑ, αποχωρώντας από τη Συμφωνία, δεν είναι σε θέση να τον ενεργοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ακεραιότητα των αποφάσεών του και θα ενέτεινε τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να εμπλακούν όλοι οι γείτονες της χώρας για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης. «Αυτή είναι η πρωτοβουλία την οποία η Γαλλία θέλει να αναλάβει τις επόμενες εβδομάδες, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών: να συγκεντρώσουμε όλες τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης», είπε, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που θέλει να εμπλακούν σε αυτές τις συνομιλίες.
Ο Μακρόν ζήτησε τέλος από τη Ρωσία να δώσει αμέσως μια εξήγηση για τη δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, προειδοποιώντας ότι το Παρίσι δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων.
«Δεν θα ανεχθούμε τη χρήση χημικών όπλων στην Ευρώπη, τη Ρωσία ή τη Συρία», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα γίνει αν η Μόσχα δεν παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις.