G7: Εφυγε πριν από τη λήξη ο Τραμπ – «Μας εκμεταλλεύτηκαν για δεκαετίες, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί»
Το εμπόριο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κατά τη διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7, στον Καναδά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι η σύνοδος ήταν «πολύ επιτυχής».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 πως απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε από τη διάσκεψη, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία των Ωκεανών, κίνηση που δείχνει τις «ρωγμές» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7 που έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών – μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.
«Αποστολή ειρήνης» η επίσκεψη στη Σιγκαπούρη
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι στη διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία «αποστολή ειρήνης».
Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα επεσήμανε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την δουλειά που έχει κάνει ο Β. Κορέα για την προετοιμασία της διάσκεψης.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να κάνει «μεγάλη» την Βόρεια Κορέα, αλλά, όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ