G20: Το Ανακοινωθέν της Συνόδου και οι δηλώσεις Πούτιν
Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Η Σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο Πούτιν στις παρεμβάσεις του στο Μπρισμπέιν τόνισε ότι οι «κυρώσεις των ΗΠΑ» έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του G20 και το διεθνές δίκαιο, ότι οι χώρες της ΕΕ υποχρεώθηκαν να τις ακολουθούσουν βλάπτοντας τα συμφέροντα τους και ότι άλλες χώρες απειλούνται για να συμμορφωθούν.
Στην παράγραφο 16 του κοινού ανακοινωθέντος τονίζεται ότι, «για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι απαραίτητος ένας ισχυρός και αποτελεσματικός Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου,(WTO), του οποίου οι κανόνες παραμένουν η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος».
Η G20 με τον τρόπο αυτό αποδοκίμασε της αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η απόφαση για αύξηση κατα 2% του Παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2018,με καθεστώς κυρώσεων είναι όχι μόνο αδύνατη αλλά και κωμικοτραγική.
Παράλληλα η G20 στην παράγραφο 15 του κοινού ανακοινωθέντος καταδικάζει την αμερικανική κωλυσιεργία στην μεταβολή των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι, «είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 σε ότι αφορά τις ποσοστώσεις του ΔΝΤ. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010 παραμένει ύψιστη προτεραιότητα μας και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τις επικυρώσουν μέχρι το τέλος του έτους».
Πρόκειται για μια ομαδική καταγγελία της Πολιτικής των ΗΠΑ.
Ακόμα οι 20, αποφάσισαν να συγκληθεί σύνοδος των υπουργών ενέργειας για να συζητήσουν την «σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας», ενώ τόνισαν ότι «το φυσικό αέριο είναι μια ολοένα και σημαντικότερη πηγή ενέργειας και θα εργαστούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών φυσικού αερίου», αποδοκιμάζοντας έτσι τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες να παρεμποδιστεί η διακίνηση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Κάποια σημασία έχει και η παράγραφος 11 για την φτώχεια και τη διατροφική ασφάλεια.
Τα άλλα σημεία είναι η ιδεολογική ατζέντα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της ΝΤΠ. (Κλιματική Αλλαγή, αποτελεσματικότητα, ισότητα γυναικών στην εργασία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, εγγύηση τραπεζικού συστήματος, κλπ).
Στο τελικό ανακοινωθέν της G20 “μπήκαν” 800 μέτρα που εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 2,1% ως το 2018.
Το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν τόσο στη Σύνοδο του ASEAN στο Πεκίνο όσο και στη Σύνοδο των G20 στο Μπρισμπέιν, αλλά σε πολύ γενικές γραμμές, είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου των 20 πιο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.
«Το θέμα προβλήθηκε, ειδικά στις διμερείς επαφές, και φυσικά συζητήσαμε γενικά την κρίση στην Ουκρανία. Ολοι συνειδητοποιούν πως οι κυρώσεις βλάπτουν όλους. Και εκείνους που τις υφίστανται και εκείνους που τις επέβαλλαν. Είναι σαφές πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους» είπε ο πρόεδρος Πούτιν, τονίζοντας πως έχει πει επανειλημμένα πως θα βγει η διεθνής κοινότητα από την δύσκολη κατάσταση. «Οι συζητήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς, σημαντικές και, κατά την άποψή μου, χρήσιμες. Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει» είπε ο Πούτιν, καταλήγοντας: «Ελπίζω πως η άμεση συνειδητοποίηση των κοινών συμφερόντων που αποκομίζουμε όλοι από την εξομάλυνση της κατάστασης, θα μας οδηγήσει στην επίλυση όλων των ζητημάτων και θα επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της αναβάθμισης του διεθνούς δικαίου».