Γ. Καμίνης: «Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό δούναι και λαβείν»

Δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο τεύχος που κυκλοφορεί, με αφιέρωμα στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης δήλωσε:

«Οι κανόνες που διέπουν την Eυρωπαϊκή Ένωση, είναι η κοινή μας γλώσσα. Επειδή η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών λιτότητας, ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλο με πολύ επιθετική διάθεση. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές, είτε τα απαράδεκτα δημοσιεύματα της «Bild», είτε τα καταδικαστέα σκίτσα της «Αυγής» για τον κ. Σόιμπλε».

 «Η Ευρώπη πάντα απεικονιζόταν ως «δούναι και λαβείν». Ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η Ευρώπη αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την ελευθερία στις μετακινήσεις και ό,τι φέρνει πιο κοντά την μία κοινωνία στην άλλη. Η Ευρώπη απαιτεί αυτή την προσπάθεια».  

«Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον εαυτό της. Έχει υποσχεθεί πολλά και κάποιοι υπουργοί έκαναν βιαστικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να πέφτουν συχνά σε αντιφάσεις. Αυτό είναι κακό».

 «Η σύμπραξη με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» θεωρώ ότι ήταν λάθος. Απορώ πως μπορεί να λειτουργήσει ένα ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς με την εθνικιστική και λαϊκίστικη Δεξιά. Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε και η επιλογή που έγινε για τη θέση του υπουργού Άμυνας».

 «Μένει να δούμε πως θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Όπως επίσης και ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των ολιγαρχών, που έχει εξαγγελθεί. Ωστόσο αυτό που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε, είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση»

 «Αν και σήμερα η Ελλάδα θεωρείται ως το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, ας μην ξεχνάμε ότι, παρόλα αυτά, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των 35 πιο ανεπτυγμένων χωρών σε όλο τον κόσμο. Όπως επίσης οι επικριτές της Ελλάδας δεν πρέπει να λησμονούν ότι η χώρα αυτή αποτελεί το λίκνο του Πολιτισμού στην Ευρώπη». 

 «Οι έλληνες έχουμε μια παράξενη σχέση με το κράτος μας. Αυτό αποδίδεται από πολλούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο γεγονός δηλαδή ότι 400 χρόνια έχουμε ζήσει κάτω από έναν δεσπότη. Κρατήστε στο μυαλό σας, ότι η καθολική ψηφοφορία θεσπίσθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1943. Και στη συνέχεια δομήθηκε όλη η κατάσταση, πάνω στις πελατειακές σχέσεις. Εδώ, δεν είχαμε ποτέ καμία επανάσταση της μεσαίας τάξης, κάτι που θεωρώ βασική αιτία για τα σημερινά μας προβλήματα».

Οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στο γερμανικό περιοδικό έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλού τραπεζιού στο οποίο μετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Χρήστος Οικονόμου, η τραγουδίστρια κυρία Νατάσα Μποφίλιου, η επιχειρηματίας, κυρία Αγγελική Παπαγεωργίου και η δημοσιογράφος κυρία Ξένια Κουναλάκη. Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι κ. Manfred Ertel και κυρία Katrin Kuntz, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Άγγελος Κωβαίος.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.