“Φρένο” Μόσχας στην Άγκυρα – Σύνοδο Κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ ζητά ο Πούτιν

Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας εντός του 2020, πρότεινε να προγραμματιστεί ο Ρώσος Πρόεδρος, προκειμένου να συζητηθούν η σύγκρουση στη Λιβύη καθώς και άλλα παγκόσμια προβλήματα.

Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια «σοβαρή συζήτηση» με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση και ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Με αυτή την κίνηση ο Πούτιν φαίνεται πως επιδιώκει να βάλει κυριολεκτικά στον πάγο την Τουρκία η οποία χωρίς περιστροφές, επιδιώκει να είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και στη Λιβύη  με την οποία υπέγραψε μνημόνια οριοθέτησης δήθεν θαλασσίων ζωνών αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές φόρουμ με τίτλο «Διατηρούμε στην μνήμη μας το Ολοκαύτωμα και πολεμάμε τον αντισημιτισμό» , είπε ότι «η λήθη του παρελθόντος και η απομόνωση ενώπιον των απειλών μπορούν να έχουν φοβερές συνέπειες».

Μάλιστα, κατά την άποψη του «το παράδειγμα μπορούν και πρέπει να δώσουν οι χώρες που ίδρυσαν τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, οι πέντε χώρες που φέρουν την ευθύνη για την διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Εμείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιστρέψουμε στο ζήτημα αυτό και να λάβουμε μια ανάλογη απόφαση, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος , επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση μια συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι σημαντική και συμβολική», καθώς όπως είπε «εορτάζουμε τα 75 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Τι βλέπει ο Μακρόν 

Την υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο έδωσε ο  Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν στην πρόταση του Πούτιν για τη διεξαγωγή συνόδου των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα, πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρουν ιστορική ευθύνη. Αγαπητέ Βλαντιμιρ, υποστηρίζω την πρότασή σας να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να το επιτύχουμε αυτό, καθώς είμαστε οι εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης».

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.