Φίλιππος Καραμανώλης: Iσχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία
Η Σερβία, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί ευκαιρία για πολλούς ξένους επενδυτές. Ένα μεγάλο μερίδιο των ξένων επενδυτικών δραστηριοτήτων κατέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας (ΣΕΕΣ) Φίλιππος Καραμανώλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι “οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε κομβικούς τομείς της σερβικής οικονομίας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο ξενοδοχειακός τομέας, ο κατασκευαστικός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγική & εμπορική δραστηριότητα στον χώρο της λιανικής, τα μέσα ενημέρωσης…”.
“Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά, τα τελευταία χρόνια, στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των ξένων επενδυτών στη Σερβία, με συνολικές επενδύσεις που υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, θεωρούμε ότι στη Σερβία δραστηριοποιούνται περί τις 150 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους” επισημαίνει ο κ. Καραμανώλης.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας είναι το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και είναι αρωγός σε κάθε δραστηριότητα τους.
“Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε το 2003 και έχει σήμερα πάνω από 75 μέλη, τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία του. Στόχος του Συνδέσμου είναι η εκπροσώπηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Σερβία με τρόπο αντάξιο του μεγέθους, της διαχρονικότητας, της προσφοράς και της ποιότητάς της και, παράλληλα, η προώθηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των μελών μας, της ευρύτερης ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και των υπολοίπων παραγόντων της σερβικής οικονομίας” τονίζει ο κ. Καραμανώλης.
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
– Πώς επηρέασε η ύφεση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη τη δυναμική των ξένων επενδύσεων;
Το ύψος των ξένων επενδύσεων στη Σερβία παρουσιάζει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, απόρροια, σε μεγάλο βαθμό, της ύφεσης στην Ευρώπη, από όπου παραδοσιακά προέρχεται ένα σημαντικό μέρος τους. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δυο χρόνια οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 1,2 -1,3 δισ. ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα, εκτός από την Ευρώπη βλέπουμε πλέον την είσοδο επενδυτών και από άλλες περιοχές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.
– Προσφέρεται ακόμη η Σερβία για ξένες επενδύσεις; Ειδικότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;
Η Σερβία διαθέτει κάποια σοβαρά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών, όπως η γεωγραφική της θέση, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, η δυνατότητα κυβερνητικών επιχορηγήσεων και φυσικά η μεσοπρόθεσμη προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της αναμενόμενης σταδιακής σύγκλισης της οικονομίας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα λόγω της προέλευσής τους. Οι προκλήσεις είναι παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν όλοι οι ξένοι επενδυτές και έχουν επανειλημμένα αναφερθεί από επιχειρηματικούς φορείς, οικονομικά επιμελητήρια και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, στη Σερβία. Αφορούν τη γραφειοκρατία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχύτητα έκδοσης διαφόρων αδειών κ.ά.
– Τελευταία, κυρίως από τα σερβικά ΜΜΕ, τίθεται συχνά το ερώτημα κατά πόσο η κρίση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα επηρεάζει τη λειτουργία των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών;
Στη Σερβία δραστηριοποιούνται, σήμερα, και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές Τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη χώρα. Συνολικά διατηρούν πάνω από 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολούν περί τους 5000 υπαλλήλους.
Προσωπικά, θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των ελληνικών τραπεζών οι οποίες -παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα- διατήρησαν τη σημαντική παρουσία τους στη χώρα, ανταγωνιζόμενες, μάλιστα, μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν παρουσία στη Σερβία, όπου, αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από το 75% του τραπεζικού τομέα ανήκει σε ξένες τράπεζες.
Από την αρχή της κρίσης, οι ελληνικές Τράπεζες στη Σερβία προσάρμοσαν ανάλογα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητα από τις μητρικές τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα υψηλή ρευστότητα και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
– Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
Θα έλεγα ότι,σε γενικές γραμμές, η επίπτωση της κρίσης στην Ελλάδα στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, ήταν διαχειρίσιμη. Ένας πολύ μικρός αριθμός επιχειρήσεων σταμάτησαν τη λειτουργία τους, συνήθως όμως επειδή η τοπική δραστηριότητά τους ήταν ζημιογόνα, αλλά αναπληρώθηκαν από ένα μεγαλύτερο αριθμό νέων εταιριών που δραστηριοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, στη χώρα. Οι συνέπειες της κρίσης ήταν ίσως πιο εμφανείς στα αρχικά της στάδια, την περίοδο 2009-2010, για κάποιες επιχειρήσεις που ήταν νέες στην αγορά και εξαρτιόνταν περισσότερο από την υποστήριξη της μητρικής εταιρίας. Έκτοτε, οι τοπικές θυγατρικές έκαναν τις απαιτούμενες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν πολύ πιο ανεξάρτητα. Κατά συνέπεια, οι επιδόσεις τους εξαρτώνται κυρίως από την εξέλιξη της σερβικής οικονομίας και πολύ λιγότερο από το τι γίνεται στην Ελλάδα.
– Πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα συναντηθήκατε με τον κύριο Τσίπρα, όταν αυτός επισκέφθηκε το Βελιγράδι, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα είναι πρωθυπουργός. Έχετε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση; Γενικότερα έχετε την αρωγή της ελληνικής πολιτείας;
Ο Σύνδεσμός μας έχει παραδοσιακά εξαιρετική συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Επίσης, έχουμε τη χαρά να συναντιόμαστε σχεδόν με όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας που επισκέπτονται τη Σερβία. Στο πλαίσιο αυτό, παραθέσαμε γεύμα στον κ. Τσίπρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν επισκέφθηκε τη Σερβία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαμε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.
Σε γενικές γραμμές, όλοι οι παράγοντες της ελληνικής Πολιτείας δείχνουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Σερβία και τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα, όμως, που παρατηρείται στην οικονομική διπλωματία είναι το γεγονός ότι, λόγω των συχνών κυβερνητικών αλλαγών δεν υπάρχει διάρκεια και σταθερότητα τόσο στις εφαρμοζόμενες πολιτικές όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλάζουν συχνά.
Μια πρωτοβουλία για τη στελέχωση κάποιων θέσεων που σχετίζονται με την οικονομική διπλωματία και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις από μόνιμους υπηρεσιακούς παράγοντες θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη.
Το “προφίλ” του Φ. Καραμανώλη
Ο Φίλιππος Καραμανώλης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας από το 2012, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Eurobank Serbia από τον Ιούνιο του 2008 και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Σερβικών Τραπεζών.
Έχει 20ετή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Εργάστηκε την περίοδο 1992-2001 στην Εγνατία Τράπεζα, στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 μεταπήδησε στη Eurobank και τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται σε διευθυντικές θέσεις σε θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό, αρχικά στη Βουλγαρία (2001-2005, Postbank), ακολούθως στη Ρουμανία (2005-2008, Bancpost, εκτελεστικός αντιπρόεδρος) και από το 2008 στη Σερβία ως γενικός διευθυντής της Eurobank Serbia. Επίσης, έχει εργασθεί στην British Airways, στο Λονδίνο.
Είναι απόφοιτος της Μαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές (MSc) στη “Διοίκηση Επιχειρήσεων και Επιχειρησιακή Έρευνα” στο Πανεπιστήμιο Warwick, στη Μ. Βρετανία.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)