«Φωνή» στους Έλληνες πολίτες για τη διαμόρφωση του διαστημικού προγράμματος στην Ευρώπη
Στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα που έγινε ποτέ στην Ευρώπη συμμετείχαν 100 Έλληνες πολίτες από ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο α2-innohub στο Μαρούσι. Η δημόσια συζήτηση ήταν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα διοργανώθηκε από το si-Cluster με την υποστήριξη του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ.
Οι πολίτες συμμετείχαν σε «τραπέζια διαλόγων» και κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους για το διαστημικό μέλλον στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, ήρθαν από όλη τη χώρα χωρίς να έχουν ως προαπαιτούμενο εξειδικευμένες γνώσεις γύρω για το Διάστημα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση και εξερεύνηση του διαστήματος, στις διαστημικές αποστολές, στα διαστημικά απόβλητα καθώς και στους οικονομικούς πόρους που δαπανούνται για το διάστημα από τα κράτη-μέλη της ESA ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική δημόσια συζήτηση για το διάστημα παρενέβη μέσω σύνδεσης από την Γερμανία, ο Γενικός Διευθυντής της ESA, κ. Jan Woerner, ο οποίος επέλεξε 4 από τις 22 χώρες για να συνομιλήσει με τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες συμμετέχοντες απεύθυναν τις ερωτήσεις τους στον κ. Woerner ο οποίος απάντησε με προθυμία, επισημαίνοντας ότι είναι στους άμεσους στόχους του να ξαναβρεθεί σύντομα στην Ελλάδα συνοδευόμενος από Ευρωπαίο αστροναύτη και άλλους μηχανικούς και επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό διαστημικών αποστολών.
Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση ξεπέρασαν τις 340 στην Ελλάδα (το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όλες τις χώρες ανά κάτοικο), γεγονός που καταδεικνύει την πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών ότι το διάστημα και οι διαστημικές δραστηριότητες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και ότι η ενασχόληση με αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους δημόσιους οργανισμούς και τους επιστήμονες.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό o καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της «περιέργειας» ως αφετηρία μεγάλων τεχνολογικών ανακαλύψεων, o Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster, ο οποίος ανέδειξε τη δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω του δομημένου στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης του si-Cluster και τέλος, o Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνική διαστημική βιομηχανία είναι παρούσα στον παγκόσμιο χάρτη της διαστημικής τεχνολογίας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης (http://www.citizensdebate.space) και έως τα μέσα Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η εκτεταμένη αναφορά που θα βασίζεται στην ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης πολιτών στην Ευρώπη.