Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειασθεί

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειασθεί» απέναντι στην Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την σημερινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Η ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα γνωρίσει καμία χαλάρωση. Είτε πρόκειται για υποστήριξη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της υδροδότησης, είτε, μακροπρόθεσμα, για την προετοιμασία της ανοικοδόμησης», είπε.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για την στήριξη της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και στις κινεζικές και αμερικανικές επιδοτήσεις.

«Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας στο πλαίσιο της εξέτασης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μας που θα γίνει κατά την διάρκεια του έτους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα χρηματοδοτείται αυτό το Ταμείο Κυριαρχίας.

«Είναι μία διαρθρωτική λύση που θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα, την καινοτομία και βασικά στρατηγικά βιομηχανικά προγράμματα για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών CO2.

Η ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, που στηρίζεται σε αμοιβαιοποίηση της χρηματοδότησης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ήδη διατυπωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά συναντά την αντίθεση πολλών χωρών μελών, όπως η Γερμανία, των καθαρών συνεισφερόντων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που ανησυχούν για την αύξηση της συμβολής τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη Σουηδία, μια χώρα ιδεολογικά αντίθετη στην ιδέα των κρατικών παρεμβάσεων και η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Αρχικά, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να περιορισθεί στην ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων, παραδέχονται ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι 27 προσπαθούν να συντονιστούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου και έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Στο Νταβός, η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα προτείνει «την προσωρινή προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες».

«Οι υπολογισμοί θα είναι ευκολότεροι. Οι διαδικασίες, απλούστερες. Οι εγκρίσεις θα επιταχυνθούν», είπε, την ώρα που πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά του η Γαλλία, ζητούν περαιτέρω χαλάρωση του εξαιρετικά αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για «κατακερματισμό» της ευρωπαϊκής αγοράς, επισημαίνοντας ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη» έχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για να καταφύγουν στις κρατικές ενισχύσεις, με κίνδυνο κούρσας επιδοτήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων και πλουσιότερων χωρών».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ», επέμεινε.

Νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των πράσινων τεχνολογιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει νομοθεσία με στόχο «μία βιομηχανία μηδενικών εκπομπών» αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και , κατά συνέπεια ουδετερότητας άνθρακα, ενισχύοντας τις πράσινες τεχνολογίες, ανακοίνωσε στο Νταβός η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο νέος κανονισμός (…) θα ορίζει σαφείς στόχους για τις καθαρές τεχνολογίες μέχρι το 2030. Στόχος θα είναι η συγκέντρωση των επενδύσεων σε στρατηγικά προγράμματα κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού» και «η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων μονάδων παραγωγής» που σχετίζονται με τις πράσινες τεχνολογίες», είπε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατήγγειλε από το βήμα του Νταβός τις «επιθετικές προσπάθειες» προσέλκυσης των βιομηχανικών ικανοτήτων της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών που συνδέονται με την καθαρή ενέργεια, «προς την Κίνα και αλλού».

«Δεν θα διστάσουμε να εκκινήσουμε έρευνες αν θεωρήσουμε ότι οι ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις έργου ή άλλες συμβάσεις είναι διαστρεβλωμένες από τέτοιες επιδοτήσεις», προειδοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ViaDiplomacy Newsroom