Financial Times: Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση
Την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη έλλειψης εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτει άρθρο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασαν τα … 13 εκατ. δολάρια, όταν την ίδια περίοδο το 2014 είχαν φτάσει τα 516 εκατ. δολάρια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας κρατούν μακριά από την Ελλάδα τους ξένους επενδυτές, με τις άμεσες παραγωγικές επενδύσεις να έχουν ουσιαστικά σταματήσει από το 2014, καθώς όπως αναφέρουν οι Financial Times η χώρα παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας και φλερτάρει με την εκδίωξη από την ευρωζώνη.
Η αξιοπιστία της χώρας έχει καταστραφεί σύμφωνα με το άρθρο, από την μαχητική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και την ασταθή συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην νέα κυβέρνηση.
Αν και τα προηγούμενα χρόνια εν μέσω της κορύφωσης της οικονομικής η ελληνική οικονομία κατάφερε να προσελκύσει αξιόλογα ποσά σε ξένες άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, η κατάσταση που επικρατεί από τον περασμένο Ιανουάριο έχει αποθαρρύνει ακόμη και αυτούς τους επενδυτές που σχεδίαζαν να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να επενδύσουν.
Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τους Financial Times στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
• Το 2015 πραγματοποιήθηκαν 4 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους μόλις 13 εκατομμυρίων δολαρίων,
• το 2014, πραγματοποιήθηκαν 19 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 583 εκατομμυρίων δολαρίων,
• το 2013 πραγματοποιήθηκαν 36 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 3,476 δις δολάρια,
• το 2012 πραγματοποιήθηκαν 24 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,387 δις δολάρια,
• το 2011 πραγματοποιήθηκαν 30 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,723 δις δολάρια, και τέλος
• το 2010, την χρονιά που ξεκίνησε το πρώτο μνημόνιο, πραγματοποιήθηκαν 20 άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,008 δις δολάρια.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι εκπληκτικό ότι ακόμη και όταν η χώρα δεν είχε σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά, ακόμη και όταν επικρατούσε κοινωνική αναταραχή τα δύο πρώτα χρόνια του μνημονίου, οι ξένοι επενδυτές την εμπιστευόντουσαν και την επέλεγαν για να αναπτύξουν στη χώρα μας τις δραστηριότητες τους.
Ουσιαστικά από το 2010 μέχρι και το 2014 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 8,177 δις δολάρια, παρα την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που βίωνε η χώρα μας.
Όμως όπως φαίνεται οι ξένοι επενδυτές ακόμη και εκείνα τα χρόνια έβλεπαν στην Ελλάδα την σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και την ανάπτυξη που αργά αλλά σταθερά ερχόταν όπως καταγράφηκε το 2014 με την ισχνή μεν αλλά υπαρκτή ανάπτυξη του 0,7% του ΑΕΠ.
Αυτή τη στιγμή, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν δείχνει τίποτα από αυτά με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να μην πλησιάζουν την χώρα μας παρα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Την ίδια ώρα, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στην Ισπανία όπου η οικονομία της χώρας έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και το 2015 έχει προσελκύσει 98 ξένες παραγωγικές επενδύσεις που συνολικά πλησιάζουν τα 10 δισ δολάρια.