Φίλης στο ΘΕΜΑ 104,6: Και μόνο να υπάρξει η προοπτική «μεγάλης Αλβανίας» πάνω από τα σύνορά μας είναι αρνητικό στοιχείο
Στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης σχολίαζοντας στο ΘΕΜΑ 104,6 το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.
«Και μόνο να υπάρξει η προοπτική μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα σύνορα μας είναι αρνητικό στοιχείο. Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα, κινδυνεύει η σταθερότητα στην περιοχή και η αναδιαμόρφωση των κρατών των άλλων που είναι πολύ επικίνδυνο. Κινδυνεύει ένα μικρό κράτος να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια γειτόνων που δεν θέλουν τη στθαρότητα» είπε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε «καθε εκκρεμότητα πάντοτε επιδεινώνεται όταν δεν επιλύεται».
Κατά τον ίδιο «η αναγνώριση από όλες τις πλευρές και η κατοχύρωση της κρατικής οντότητας της πΓΔΜ είναι στοιχείο ουσιαστικό και αναγκαίο για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί μια συμφωνία να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη του κόσμου, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «βεβαίως χρειάζεται να υπάρχει μια στήριξη να έχει πειστεί ο κόσμος για μια συμφωνία και αναφέρομαι σε όσους τους ενδιαφέρουν πρωτίστως. Την Ελλάδα την αφορά δευτερευόντως, δεν διακυβεύεται ούτε η ονομασία ούτε τα άλλα στοιχεία της κρατικής της υπόστασης, αυτό αφορά κυρίως τους γείτονες».
Μιλώντας για τη συμμετοχή του 35% είπε ότι «δεν είναι ούτε μεγάλη, ούτε μικρή αλλά είναι μακράν του 50%. Δεν ήταν αναγκαίο το 50% γιατί εκεί υπάρχει ένα μεταβλητό στοιχείο ποιο είναι οι εκλογείς. Η αποχή δεν σημαίνει όχι, σημαίνει επιφύλαξη, απορία και άλλα».
Παράλληλα επιφύλαξε ένα «καρφί» για τον Πάνο Καμμένο και την αντίδρασή του μεσω Twitter να χαρακτηρίσει άκυρη τη διαδικασία λέγοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τους συνταγματολόγους από την Ελλάδα, με τις δικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Ο κ. Καμμένος έχει γενικότερη διαφωνία για το θέμα, επικαλείται το Σύνταγμα. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν κάνω το συνταγματολόγο».
Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη «είναι επ’ ωρφελεία της σταθερότητας της περιοχής, της Ελλάδας να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν από όλες τις πλευρές».
Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας ο λόγος ότι υπάρχει αντιπαράθεση γεωπολιτικών συμφερόντων. Από τη μια οι δυτικές δυνάμεις και από την άλλη η Ρωσία και αυτό επηρεάζει τον κόσμο και τον κάνει πιο σκεπτικιστική. Δευτέρο ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι Δυτικοί με αφόρητη πίεση στον κόσμο. Δεν προχωράει έτσι η δημοκρατία σε κανένα μέρος του κόσμου».