«Έξωση» των Ρώσων από την Μολδαβία – Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της προέδρου Μάγια Σάντου προηγείται των φιλορώσων αντιπάλων του
Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της προέδρου Μάγια Σάντου προηγείται με διαφορά των φιλορώσων αντιπάλων του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Μολδαβία. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Το κεντροδεξιό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), από το οποίο προέρχεται η Σάντου, έλαβε πάνω από το 44% των ψήφων, έναντι σχεδόν 33% για το Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου Ιγκόρ Ντοντόν, μετά την καταμέτρηση άνω του 49% των ψηφοδελτίων.
Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε αφού έκλεισαν οι κάλπες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Μολδαβία, τις οποίες προκήρυξε η νέα φιλοευρωπαία πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την εξουσία της έναντι των φιλορώσων αντιπάλων της.
Όταν έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το ποσοστό της συμμετοχής υπερέβαινε το 48%.
Μετά τη μεγάλη νίκη της το Νοέμβριο 2020 στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον απερχόμενο Ιγκόρ Ντοντόν, η 49χρονη Σάντου ελπίζει τώρα να πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου ώστε θα θέσει σε εφαρμογή την πολιτική της, που είναι επικεντρωμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς και την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κόμμα της, το κεντροδεξιό Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις έναντι του συνασπισμού των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών (BESC) με επικεφαλής τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Ντοντόν.
«Ψήφισα για να βάλουμε τάξη στη χώρα μας, για να απαλλαγούμε απ’ αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα μας τόσα χρόνια», δήλωσε η Σάντου στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το εκλογικό τμήμα της στην πρωτεύουσα Κισινάου, όπου πολίτες την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
Ο Ντοντόν, τον οποίο επικαλούνται τα μολδαβικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε από την πλευρά του πως ψήφισε «υπέρ μιας ομάδας που θα μπορέσει να ενώσει τη χώρα και δεν θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις».
Η Μολδαβία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και στριμωγμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, συγκλονίζεται μετά την ανεξαρτησία της, το 1991, από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και πρέπει να διαχειριστεί μια παγωμένη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό έδαφος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και διαφεύγει του ελέγχου της.
Οι 2,6 εκατ. κάτοικοί της είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.
Όμως οι Μολδαβοί δηλώνουν ομόφωνα κουρασμένοι από τα σκάνδαλα διαφθοράς, το πιο πολύκροτο από τα οποία, το 2015, αφορούσε την εξαφάνιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων –το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας– από τα ταμεία τριών τραπεζών.
«Έπειτα από τόσα χρόνια, αυτή η χώρα έχει επιτέλους την ελπίδα να διώξει τους κλέφτες που έχουν εγκατασταθεί εδώ χάρη στο ρωσικό χρήμα και να εκλέξει τους ανθρώπους που θα υπηρετήσουν έντιμα τη χώρα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νατάλια, μια 29χρονη κάτοικος του Κισινάου, αφού ψήφισε το κόμμα της Σάντου.
Η διασπορά, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων σ’ αυτή τη χώρα που έχει πληγεί από πολύ ισχυρή μετανάστευση, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το σκορ της Σάντου, αφού την είχε υποστηρίξει ευρέως στις προεδρικές εκλογές.
Είκοσι κόμματα και δύο συνασπισμοί έχουν κατεβάσει υποψηφίους για να μοιραστούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου. Τα μολδαβικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την αστυνομία, έκαναν λόγο για 242 «πιθανές (εκλογικές) παραβιάσεις», οι περισσότερες λίγο σημαντικές.
Η Σάντου, μία οικονομολόγος που εργαζόταν για την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι για πολλούς ψηφοφοόρους η πρώτη πολιτική πρσωπικότητα που φθάνει στην εξουσία «διαφυλάσσοντας μια φήμη εντιμότητας» και όντας «ένα σύμβολο αλλαγών», εξηγεί ο πολιτειολόγος Αλεξέι Τιλμπίρ.
Αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντας το Δεκέμβριο, δεν έχει μπορέσει πάντως να διορίσει την κυβέρνησή της, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με το κοινοβουλιο, το οποίο ελέγχεται από τον Ιγκόρ Ντοντόν. Κατάφερε τελικά να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Απρίλιο.
«Ακόμη και με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολο για την κα Σάντου να πραγματοποιήσει τα μεγαλειώδη σχέδιά της να αλλάξει σε βάθος όλο το κράτος», προειδοποιεί ο αναλυτής Βίκτορ Τσομπάνου. «Θα χρειαστεί εταίρους. Όμως η αντιπολίτευση θα είναι σκληρή», προσθέτει.
Η σημερινή ψηφοφορία αναμένεται σε κάθε περίπτωση να μειώσει το βάρος της Ρωσίας, εκτιμούν οι παρατηρητές. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι φιλοευρωπαϊκή και η ρωσική επιρροή θα εξασθενήσει», προβλέπει ο πολιτειολόγος Σεργκίι Γκερασίμτσουκ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κίεβο.
Η Μάγια Σάντου έχει ήδη εκνευρίσει το Κρεμλίνο λέγοντας ότι θέλει να αντικαταστήσει τη ρωσική φρουρά, που έχει τη βάση της στην Υπερδνειστερία, με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo REUTERS/Johanna Geron)