Εξισορροπητικές τάσεις στο εξωτερικό εμπόριο κατά το πρώτο 4μηνο

Τάσεις εξισορρόπησης έναντι των έντονων διακυμάνσεων του περασμένου Μαρτίου, έφερε ο Απρίλιος στο εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας. Η φυσιολογική «αποκλιμάκωση» με το πέρας της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και η αναμονή των εξελίξεων γύρω από την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής, οδήγησε σε χαμηλότερες συναλλαγές, που όμως διατηρούν σε θετική τροχιά ανόδου τις ελληνικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Απρίλιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 9,7% (στα 2,32 δις ευρώ έναντι 2,11 δις του Απριλίου του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όμως, προκύπτει μείωση της τάξης του 5,4% (ή κατά 87,1 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι).

Σε επίπεδο 4μήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 17,9% (στα 9,23 δις ευρώ, από 7,83 δις στο αντίστοιχο 4μηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 225,8 εκατ. Ευρώ ή κατά 3,7%.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις Τρίτες Χώρες, (18,9%), όσο και προς τις Χώρες της ΕΕ (3,1%). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση εξαγωγών και προς τις Τρίτες Χώρες (-8,5%), και προς τις χώρες της ΕΕ (-3,9%).

Οι εν λόγω επιδόσεις διατήρησαν σταθερό το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 54,8%, έναντι 45,2% των Τρίτων Χωρών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία εκτινάσσεται εκ νέου υπέρ των κρατών μελών σε ποσοστό 71,3% (έναντι ποσοστού 28,7% των Τρίτων Χωρών).

 

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Σε μία αντιστροφή τάσεων, ως προς τον Μάρτιο, μόλις 3 κλάδοι προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά, σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι υπόλοιποι 7 υποχώρησαν, με διψήφιους μάλιστα ρυθμούς στην πλειοψηφία. Ειδικότερα, τα πετρελαιοειδή συνέχισαν το ράλι ανόδου (+58,6%), ακολουθούμενα από τις πρώτες ύλες (+13,5%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+6,9%).

 

Οι εισαγωγές

Ο Απρίλιος έφερε όμως και ανακοπή του ανοδικού σερί της συνολικής αξίας εισαγωγών, η οποία υποχώρησε κατά 2,3% στα 4,12 δις ευρώ (από 4,21 δις του Απριλίου 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8% (ή κατά 206 εκατ. ευρώ).

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.