Εξηγήσεις από την «Καθημερινή» για το άρθρο με θέμα τους «Εύζωνες»

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Οι Εύζωνοι και η Κ» που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, ένας από τους παλαιότερους δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εφημερίδας, δημοσιεύεται το επίσημο «mea culpa» για τις ατυχείς αναφορές περί των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Το άρθρο αναλυτικά

Η «Καθημερινή» δεν είναι μία εφημερίδα που έκανε την εμφάνισή της μόλις χθες, εις τα περίπτερα. Εχει ιστορία εκατό ετών, στη διάρκεια των οποίων προέταξε μονίμως τον σεβασμό στα σύμβολα και στους θεσμούς του έθνους. Υπερασπιζόμενη τους θεσμούς, η Ελένη Βλάχου ανέστειλε επί επταετία την έκδοση των εντύπων της, όταν μία συμμορία πραξικοπηματιών κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, και υπέστη ως εκ τούτου μια οικονομική καταστροφή.

Εδραία είναι, επίσης, η πίστη της εφημερίδος στις παραδόσεις και στα σύμβολα του έθνους, τόσο ως προς τα εξωτερικά, διακριτά χαρακτηριστικά τους όσο και επί τα ουσίας, που αυτά εκφράζουν. Και η προεδρική φρουρά των Ευζώνων είναι ένα από αυτά τα σύμβολα.

Παράλληλα η «Κ» έχει μακρότατη παράδοση ελευθερίας διατυπώσεως απόψεων των συντακτών της. Δεν είναι η ελληνική έκδοση της σοβιετικής «Ισβέστιας», και ουδέποτε υπήρξε. Αλλά οι πάντες δίχως εξαίρεση λογοδοτούμε σιωπηρώς εις την παράδοση της εφημερίδος.

Τον Μάρτιο του 1985, όταν διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Χρ. Σαρτζετάκη, ο βουλευτής Ιωαννίνων Ελ. Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη και την μετέφερε στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή. Εσπευσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και επανέφερε την κάλπη στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η Βλάχου με άρθρο της επαίνεσε τον βουλευτή, αλλά η «Κ» στηλίτευσε την αρπαγή της κάλπης. Και ας ήταν η Ελένη Βλάχου εκδότρια της «Κ» και εξέχουσα δημοσιογράφος και είχε εξ ορισμού δικαίωμα να διατυπώνει άποψη.

Ο αγαπητός κατά τα άλλα συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης, αναφέρθηκε με όρους άκρως προσβλητικούς για τη στολή της Ευζωνικής Φρουράς. Την απάντηση έδωσε εμπεριστατωμένα και εύστοχα, διά των στηλών της «Κ», ο κ. Νικόλαος Γαβριλάκης, πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Τέτοιες απαντήσεις είναι θεμιτές, όχι όμως ορισμένες χυδαίες επιθέσεις που δέχθηκαν η «Κ» και ο δημοσιογράφος της.

Δεν είναι «καρναβάλια» οι Εύζωνοι της προεδρικής φρουράς, όπως δεν είναι «καρναβάλια» οι άνδρες της βασιλικής φρουράς των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία. Είναι τα διαχρονικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητος κρατικών οντοτήτων με ιστορία και ως εκ τούτου άξια σεβασμού.

ViaDiplomacy Newsroom