Εξάψαλμος Μέρκελ σε Ερντογάν – Το διαφορετικό πρόσωπο της γερμανίδας καγκελάριου

Υπήρξε η πιο στενή σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη, και μάλιστα έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο επειδή λειτουργεί ως «γεφυροποιός» ανάμεσα στην Αγκυρα και στις Βρυξέλλες, υποκύπτοντας στους παραλογισμούς του σουλτάνου.

Ωστόσο στη χθεσινή της συνάντηση με τον Ερντογάν -την πρώτη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα- η Ανγκελα Μέρκελ έδειξε ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο. Πιθανότατα έπαιξαν ρόλο και τα διαρκή επεισόδια έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με πιο πρόσφατη την εντονότατη αντίδραση στο εσωτερικό της Γερμανίας, όταν αποκαλύφθηκε πως Τούρκοι ιμάμηδες παρακολουθούσαν Γερμανούς πολίτες για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η αντιπολίτευση είναι κομμάτι της δημοκρατίας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν και το βλοσυρό ύφος αμφοτέρων άφηνε να εννοηθεί ότι στις περίπου δυόμισι ώρες που πέρασαν μαζί κεκλεισμένων των θυρών δεν θα περιορίστηκαν στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις.

Η Μέρκελ προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου και της διάκρισης των εξουσιών, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος σαφώς και θα κρατά διακριτές τις εξουσίες. «Απλώς η εκτελεστική εξουσία θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πιο γρήγορα. Η Δικαιοσύνη θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της», τόνισε ο Ερντογάν, που λίγες ώρες αργότερα παρέλαβε το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στα χέρια του, ανοίγοντας τον δρόμο για το δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Ο Ερντογάν μίλησε για «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία με τη Γερμανία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο άφησε τις γνωστές του αιχμές εναντίον του Βερολίνου. «Διεξάγουμε έναν μεγάλο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρων του YPG και του Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι άνθρωποί τους κρύβονται στη Γερμανία».

Φυσικά η καγκελάριος σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι γίνονται παρακολουθήσεις (στη Γερμανία), αλλά να είναι σαφές ότι το γερμανικό κράτος δικαίου θα επιληφθεί όλων των τυχόν αδικημάτων. Η Τουρκία μπορεί να είναι βέβαιη γι’ αυτό. Αυτό ισχύει στις δημοκρατίες». Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δε, λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην έχουμε λάθος εξελίξεις σε ό,τι αφορά για παράδειγμα και τους ιμάμηδες που εργάζονται στη Γερμανία στο πλαίσιο της Ditib».

Αίτημα έκδοσης
Οσο για το πάγιο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση των υποστηρικτών του Γκιουλέν που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, η καγκελάριος ήταν κάθετη: «Η Γερμανία δεσμεύεται εξίσου με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και όλων των παραβιάσεων του νόμου. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δεν επέτρεψαν την έκδοση υπό συγκεκριμένους όρους. Η γερμανική κυβέρνηση σέβεται το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας που κάνει η Δικαιοσύνη».

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν που εκτοξεύει απειλές, όπως για παράδειγμα ότι θα ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των προσφυγικών ροών. Αυτήν τη φορά και η Μέρκελ του απηύθυνε μια αρκετά ευθεία προειδοποίηση, ειδικά για τα δικά της δεδομένα. «Θα ήταν καλό να παραστούν ανεξάρτητοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» είπε με παγωμένο βλέμμα ενώπιον των δημοσιογράφων.

Η Βρετανία ξεκίνησε το… φλερτ με την Αγκυρα

Τη στιγμή που η Γερμανία φαίνεται να γυρνά την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν και οι εξελίξεις διεθνώς δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε ο σουλτάνος, η Βρετανία, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ, αρχίζει το… φλερτ με την Aγκυρα.

Ο Bρετανός ΥΠΕΞ, Aλαν Ντάνκαν, τόνισε ότι ενώ άλλες χώρες άρχισαν άμεσα να κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία για την αντίδρασή της μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, η Βρετανία προσπάθησε να κατανοήσει τι ακριβώς σήμαινε αυτό.

Πρόσθεσε δε -προς τέρψη του Ερντογάν- ότι το Λονδίνο θεωρεί πως το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε μεγάλη συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ συμπλήρωσε ότι αν έπρεπε να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι για το κατά πόσο οι γκιουλενιστές ήταν κράτος εν κράτει, θα απαντούσε «ναι», χωρίς όμως να είναι απόλυτα ξεκάθαρος ο βαθμός επιρροής του κινήματος.

Ακόμη έδωσε σχεδόν συγχωροχάρτι για τις μαζικές συλλήψεις, λέγοντας: «Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και ενώ λέμε τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των θεσμών, πρέπει παράλληλα να κατανοήσουμε τι έχει περάσει η Τουρκία».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ethnos.gr

ViaDiplomacy Newsroom