Εξαπλώνεται το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον – Κλείνουν τα σύνορα οι χώρες ζητούν μέτρα οι πολίτες

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ονομάστηκε Όμικρον, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σήμερα στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν.

Το υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ από τον νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Όμικρον.

Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 κι έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί με Covid-19, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος – επιβάτες και πλήρωμα – έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Τα κρούσματα στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί. Το Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρικής και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ. Και οι αρχές της Αυστρίας εξατάζουν σήμερα ένα ύποπτο κρούσμα.

Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, καθώς ενδέχεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και να παρατείνει την πανδημία Covid-19, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι εδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη.

Η Ινδονησία κλείνει τα σύνορα στις 8 Αφρικανικές χώρες

Η Ινδονησία θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί οκτώ αφρικανικές χώρες και θα επεκτείνει τον χρόνο καραντίνας για όλες τις αφίξεις ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, είπαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η απαγόρευση θα επεκταθεί σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες 14 ημέρες την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, το Εσουατίνι ή τη Νιγηρία.

Το μέτρο δεν θα αφορά τις αντιπροσωπείες που θα συμμετέχουν στις συναντήσεις της G20, της οποίας προεδρεύει η Ινδονησία.

Θα τεθεί αύριο σε ισχύ και θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες, είπαν σε συνέντευξη Τύπου υψηλόβαθμοι υπουργοί.

Οι ινδονήσιοι πολίτες που θα εισέρχονται στην Ινδονησία από τις προαναφερθείσες αφρικανικές χώρες και το Χονγκ Κονγκ επίσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για 14 ημέρες.

Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες αντί για τρεις που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, το Μαρόκο θα απαγορεύσει από αύριο όλες τις διεθνείς εισερχόμενες επιβατικές πτήσεις για δύο εβδομάδες λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η μαροκινή κυβέρνηση.

Τρίτο κρούσμα της Όμικρον στην Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε το τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας σήμερα προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη νότια Αφρική.

Η Υπηρεσία είπε ακόμη ότι όσο βρισκόταν στη χώρα το πρόσωπο αυτό ήταν στο Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου.

“Οι προηγμένες ικανότητές μας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε παραλλαγές και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας Τζένι Χάρις.

“Είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης”, πρόσθεσε η ίδια.

Επείγουσα έκκληση Σταϊνμάιερ για lockdown – Συμφωνούν πάνω από τους μισούς Γερμανούς

Επείγουσα έκκληση απευθύνει σήμερα στους πολίτες ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες και να περιορίσουν οικειοθελώς τις επαφές τους προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown.

«Ας το κάνουμε για να μην κλείσουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, για να μην πρέπει να σταματήσουμε ξανά κάθε κίνηση στο δημόσιο χώρο», γράφει ο κ. Σταϊνμάιερ σε άρθρο του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.

Την άμεση επιβολή ενός lockdown μερικών εβδομάδων για όλο τον πληθυσμό προτείνουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina, η οποία συμβουλεύει τους πολιτικούς σε επιστημονικά ζητήματα. Την επιβολή ενός lockdown σε εθνικό επίπεδο είχε ζητήσει και η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και πολιτικοί των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU.

Προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι να θέσει η γερμανική βουλή ξανά σε ισχύ τον κανονισμό «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας». Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα κόμματα που προτίθενται να σχηματίσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τη νέα κυβέρνηση, απορρίπτουν αυτό το βήμα, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως επιχειρηματολογούν, τα κρατίδια τα οποία είναι άλλωστε αρμόδια για θέματα υγειονομικής πολιτικής έχουν στη διάθεση τους όλα τα μέσα να επιβάλλουν τους αναγκαίους περιορισμούς στην περιοχή τους. 

Συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το 57% των Γερμανών επιθυμεί την επιβολή ενός lockdown σε ολόκληρη τη Γερμανία, το 73% πιστεύει ότι το μέτρο θα ληφθεί εντός του έτους και το 55% δηλώνει ότι η πολιτική λαμβάνει σε υπερβολικό βαθμό υπόψη τα συμφέροντα των ανεμβολίαστων.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια). Με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, διαφωνεί η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, αν και η κρατούσα άποψη μεταξύ των νομικών ειδημόνων είναι ότι το μέτρο είναι συμβατό με το Σύνταγμα. Πάντως, ο νυν και κατά τα φαινόμενα επόμενος υπουργός Εργασίας σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ, ανακοίνωσε πως ως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί νόμος που θα καθιερώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα πλήρως το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια). Στην ηλικιακή ομάδα, άνω των 60, π΄’ηρως εμβολιασμένοι είναι το 86 % , στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών το 75,3% και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών το 45,9%. Για τις μικρότερες ηλικίες δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο.

Ελβετία: Έκπληξη το ποσοστό όσων στηρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα

Οι Ελβετοί σήμερα ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνέχιση της επιβολής των έκτακτων μέτρων με στόχο την ανάσχεση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση εμφανίζει μεγαλύτερη του αναμενόμενου πλειοψηφία–62,01%–των ψηφοφόρων που είπαν ναι στη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και για την χρήση του υγειονομικού πάσου που απαιτείται για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το λαϊκιστικό δεξιό Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, στο δημοψήφισμα οι Ελβετοί ενέκριναν την πρόταση των συνδικάτων για τη στήριξη των νοσηλευτών και απέρριψαν την πρόταση για επιλογή με κλήρωση των ομοσπονδιακών δικαστών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom