Η εξαγορά της θητείας στην Τουρκία αποδίδει άνω των 1,3 δισ ευρώ για νέα εξοπλιστικά
Περισσότερα από 1,3 δισ ευρώ προσδοκά να εισπράξει η τουρκική κυβέρνηση από το πρόγραμμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας που εφαρμόζεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz μέχρι σήμερα 200.338 Τούρκοι πολίτες άνω των 27 ετών, έχουν υποβάλει αίτηση για εξαγορά της 12μηνης θητείας τους έναντι 6.440 ευρώ έκαστος. Ο Νόμος για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας ετέθη σε εφαρμογή το 2011, αλλά τότε προβλεπόταν η πληρωμή 10,720 ευρώ, ενώ επιτρεπόταν μόνο σε άνδρες άνω των 30 ετών.
Ο Νόμος αυτός είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον μόνο 70.000 ανδρών και είχε κριθεί ως αναποτελεσματικός. Για το λόγο αυτό πρόσφατα τροποποιήθηκε και πλέον ισχύουν τα νέα πιο ελαστικά κριτήρια και το χαμηλότερο κόστος εξαγοράς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας προσδοκάται ότι συνολικά 700.000 ανυπότακτοι που εκπληρώνουν τα ηλικιακά κριτήρια μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος οπότε ο αριθμός των 200.334 εκτιμάται ότι πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.
Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο με αυτό τον τρόπο απέκτησε ακόμη μια ανέλπιστη πηγή χρηματοδότησης σημαντικού ύψους, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για το 2015 θα είναι 8,1 δισ ευρώ και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον νέο Νόμο θα διοχετευθούν στο Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) μέσω του Ταμείου Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSDF) για τη χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το συγκεκριμένο Ταμείο ιδρύθηκε το 1985 και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την χρηματοδότηση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Το Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από δασμούς και ειδικούς φόρους που επιβάλλονται στο αλκοόλ, τα προϊόντα καπνού και τα τυχερά παίγνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 το Ταμείο εισέπραξε 1,48 δισ. δολάρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα. Ουσιαστικά κάθε ευρώ που οι Έλληνες επισκέπτες στην Τουρκία δαπανούν για την αγορά ποτών, τσιγάρων, καπνού και άλλων αγαθών μεγάλης κατανάλωσης καταλήγουν στο συγκεκριμένο Ταμείο.