Ευρωπαικό Στρατό με πυρήνα τον Bundeswehr χτίζει σιωπηλά το Βερολίνο
Μια σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης αποκάλυψη έκανε το περιοδικό Foreign Policy. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το περιοδικό η Γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες τα τελευταία χρόνια υπό το φιλόδοξο πρόγραμμα με την επωνυμία Framework Nations Concept στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικούς σχηματισμούς από τρείς χώρες με πυρήνα τον Γερμανικό Στρατό.
Για πολλές δεκαετίες η ιδέα της συγκρότησης μιας πανευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης έβρισκε αντιδράσεις από αρκετές χώρες, αφού η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν και είναι καταλυτική και δεν υπήρχε λόγος για την ίδρυση μιας νέας συμμαχικής στρατιωτικής οντότητας.
Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη με την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και τις ανησυχίες της Δύσης και των Βαλτικών κρατών για την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αξιοποιώντας τον κλίμα αυτό η Γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σιωπηλά στην επίτευξη συμφωνίας με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας της Τσεχίας και της Ρουμανίας για την ολοκλήρωση στρατιωτικών σχηματισμών των τριών αυτών χωρών στον Γερμανικό Στρατό τον Bundeswehr.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό η 4η Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης του Στρατού της Τσεχίας πρόκειται να ολοκληρωθεί στην 10η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Γερμανικού Στρατού, ενώ η 43η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ολλανδικού Στρατού έχει ήδη από τον Μάρτιο του 2016 ολοκληρωθεί στην 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Γερμανικού Στρατού.
Επιπλέον η 11η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Ολλανδικού Στρατού και η 81η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ρουμανικού Στρατού, έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Μεραρχία Ταχείας Αντιδράσεως (Division Schnelle Kräfte) του Γερμανικού Στρατού.
Τέλος δεν θα πρέπει να αγνοείται η ύπαρξη της Γαλλο-Γερμανικής Ταξιαρχίας η οποία είναι σε λειτουργία από το 1989 και η οποία έχει την έδρα της στην γερμανική πόλη Müllheim.
Ουσιαστικά τέσσερις Ταξιαρχίες τριών ευρωπαϊκών κρατών έχουν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν σε σχηματισμούς του Γερμανικού Στρατού υπό το πρόγραμμα Framework Nations Concept, ο οποίος όμως αξίζει να σημειωθεί δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση, αφού από το 1989 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά 44% λόγω της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.
Αναλυτικότερο ενώ το 1989 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας έφτανε στο 2,7% του ΑΕΠ της χώρας από το 2000 μειώθηκε στο 1,4% του ΑΕΠ και μεταξύ 2013-2016 έφτασε στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel η χώρα του δεν πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες ώστε αυτές να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του ΝΑΤΟ για ετήσιες αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του που θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ τους.
Σε γενικές γραμμές η Γερμανία επιθυμεί την ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, χωρίς όμως να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και οπλικά συστήματα που διαθέτει, σε συνεργασία με φιλικές συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαθέσουν μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων τους σε κοινούς σχηματισμούς του Γερμανικού Στρατού, υπό την διοίκηση και υποστήριξη των οποίου θα μπορούν να επιχειρούν στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να φέρει την επανάσταση στον τομέα της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αφού οι Γερμανο-ευρωπαικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί επιπέδου Μεραρχίας θα μπορούν να δρούν παράλληλα με τους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς χωρίς να τους υποκαθιστούν, αλλά αντιθέτως αποτελώντας πολύ πιο αποτελεσματικούς σχηματισμούς με την υποστήριξη και διοίκηση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιτυγχάνοντας επαύξηση της μαχητικής ικανότητας του Γερμανικού Στρατού με χαμηλό κόστος και μεγαλύτερη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών κρατών στο αμυντικό οικοδόμημα της Ευρώπης με το μικρότερο δυνατό κόστος υποστήριξης και λειτουργίας.