Eurocorps: “Η Ε.Ε πρέπει να ενισχύσει την στρατιωτική της ισχύ – Η πολιτική της “Ήπιας Δύναμης” δεν επαρκεί”
Την ανησυχία του για τις αδυναμίες της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης εξέφρασε στην Επιτροπή Άμυνας της ΕΕ ο Υποστράτηγος Guy Buchsenschmidt κατα την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο Βέλγος Υποστράτηγος, Διοικητής του Eurocorps η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται στην πολιτική της “Ήπιας Δύναμης” και να προετοιμαστεί στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές που αναδεικνύονται τόσο στην Ανατολή, όσο και στο Νότο.
Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης δεν προέρχεται τόσο από την Ανατολή, όπως κάποιοι πιστεύουν λόγω του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ρωσικού Στρατού, όσο από τον νότο και πιο ειδικά από τις βόρειες ακτές της Αφρικής.
Οι πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και η κατάληψη και προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία μπορεί να έχουν θορυβήσει τους στρατιωτικούς αναλυτές που βλέπουν το ρωσικό Στρατό να αναγεννιέται τη στιγμή που οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί έχουν μετατραπεί σε δυνάμεις ειρηνευτικών επιχειρήσεων ή ακόμη και δυνάμεις επιπέδου Στρατοχωροφυλακής, η πραγματική όμως απειλή για τις κοινωνίες της Ευρώπης σύμφωνα με τον Διοικητή του Eurocorps προέρχονται από την Αφρική.
Και αυτό διότι όπως αναφέρει ο Guy Buchsenschmidt από την περιοχή αυτή θα προέλθουν οι κύριες απειλές για την Ευρώπη λόγω των τεράστιων μεταναστευτικών ροών οι οποίες έχουν ως στόχο την μετάβαση τους στην Ευρώπη. Η άφιξη εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη πρόκειται να επηρεάσει το σύνολο της ηπείρου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Στο σημείο αυτό ο Υποστράτηγος έθιξε το ζήτημα της εξάρτησης της Ε.Ε από τα μέσα που διαθέτει το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ευρώπη να χρησιμοποιεί μόνο την πολιτική της “Ήπιας Δύναμης” και το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει την χρήση στρατιωτικής βίας.
Εάν η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την πολιτική, τότε σύντομα η Ε.Ε θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.
Σημείωσε ότι η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση με αρμοδιότητα για την Αφρική βρίσκεται στην γερμανική πόλη της Στουτγάρδης και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Αφρική εάν χρειαστεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Θα πρέπει η ίδια η Ευρώπη να ενδιαφερθεί για αυτά και να αναλάβει τις ευθύνες της.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ορισμένες φορές χρειάζεται να σταλούν στρατεύματα στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπιστεί μια απειλή και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επιχειρεί στην Συρία και στο Ιράκ, χωρίς κάποια ουσιαστικά χερσαία δύναμη να μπορεί μέχρι σήμερα να αναχαιτίσει την επέλαση του.
Εκτός από τα στρατεύματα του Άσαντ και τις υπο ανασύνταξη δυνάμεις του Στρατού του Ιράκ, μόνο οι βομβαρδισμοί της Δύσης και των Αράβων συμμάχων τους αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την επικράτηση του ISIS σε μεγάλα τμήματα των εδαφών των δύο κρατών.
Εάν και εφόσον τα ευρωπαϊκά στρατεύματα εμπλακούν σε αποστολές ανάλογες όπως η εξουδετέρωση μιας στρατιωτικής δύναμης όπως η ISIS, θα πρέπει να διαθέτουν και τα κατάλληλα μέσα.
Το σημείο αυτό της ομιλίας του Βέλγου Στρατηγού είναι ιδιαίτερα καίριο διότι μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την εξάλειψη της Σοβιετικής απειλής οι λαοί της Ευρώπης ζητούσαν το δικό τους μερίδιο στην ειρήνη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες σε ορισμένες χώρες οι χερσαίες δυνάμεις έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο Στρατοχωροφυλακής.
Όσο και ακούγεται απίστευτο οι τρεις μεγαλύτεροι Ευρωπαϊκοί Στρατοί, ο Βρετανικός, ο Γαλλικός και ο Γερμανικός διαθέτουν σήμερα μόλις 91.600, 115.000 και 60.562 άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιοργάνωσης του μέχρι το 2020 ο Βρετανικός Στρατός θα διαθέτει 1 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, 7 Ταξιαρχίες Πεζικού και 3 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και 82.000 προσωπικό.
Ο Γαλλικός Στρατός διαθέτει σήμερα 2 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, 1 Ελαφρά Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 1 Ελαφρά Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 2 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 1 ταξιαρχία Αλπινιστών, 1 Ταξιαρχία Αναγνώρισης, 1 Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων και 1 Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών.
Αντίστοιχα ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει 3 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, 2 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 2 Αερομεταφερόμενες Ταξιαρχίες, 1 Ταξιαρχία Αλπινιστών και 1 Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων.
Και οι τρείς στρατιωτικές Δυνάμεις έχουν περιορίσει τις βαριές τεθωρακισμένες μονάδες τους και έχουν δώσει έμφαση στο ελαφρύ μηχανοκίνητο και αερομεταφερόμενο πεζικό, χωρίς όμως να διαθέτουν δυνατότητες για μακροχρόνιες απαιτητικές επιχειρήσεις, ενώ υπολείπονται σημαντικά στα κατάλληλα μέσα για την λογιστική υποστήριξη επιχειρήσεων αυτού του είδους.
Με απλά λόγια ο Βέλγος Στρατηγός έστειλε το μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε ότι η περίοδος του εφησυχασμού τελείωσε και πως μια νέα περίοδο ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε θα πρέπει να ξεκινήσει διότι οι απειλές είναι εδώ και δεν βρίσκονται τόσο μακρυά όσο κάποιοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν.