Euractiv: Η αντιπολίτευση των Σκοπίων σαμποτάρει συμφωνία για το ονοματολογικό

Την εκτίμηση ότι το αντιπολιτευτικό, συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE της πΓΔΜ «προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα» εκφράζει δημοσίευμα του Euractiv.

«Η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια, ενδεχομένως ενθαρρυμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, η οποία έχει εμποδίσει την πρόοδο της πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνει ότι ο πρέσβης της πΓΔΜ στις ΗΠΑ Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος δήλωσε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει ένα νέο όνομα στη χώρα του- διορίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμμαχο της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία επικεφαλής ήταν το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται επίσης πηγή κοντά στο VMRO-DPMNE η οποία «προειδοποίησε για υπερβολικό ενθουσιασμό», υπενθυμίζοντας ότι «η μακροχρόνια θέση της Ελλάδας ήταν ότι η διαμάχη για το όνομα πρέπει να επιλυθεί, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη εργασία». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από την πολιτική του κόμματος.

«Δείχνουν ευελιξία για να εντυπωσιάσουν τους γείτονές τους, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να έχουν και την κοινή γνώμη με το μέρος τους», δήλωσε ο ίδιος στο Euracitv.

To άρθρο δημοσιεύει επίσης δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος ερωτήθηκε «εάν υπάρχουν φόβοι ότι οι σκληροπυρηνικοί μπορεί να επικρατήσουν και πάλι στο εν λόγω ζήτημα».

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ομολόγους της στην Ελλάδα για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα» αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματευμένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει σημαντική».

Στόλτενμπεργκ: Πρώτα η επίλυση του ζητήματος, μετά η είσοδος στο ΝΑΤΟ

Για ακόμη μια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσετε το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει “σχέδιο Β” για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως, συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε», πρόσθεσε.

Παράλληλα χαιρέτισε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν αγνοείται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΔΧ είναι νομική και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει με βάση την αρχή της ομοφωνίας. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας αν άφηνα να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του θέματος του ονόματος» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως καθοριστική, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη για τις προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την ΠΓΔΜ, αλλά και για όλη την περιοχή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πηγή: Εuractiv & Πηγή Φωτό: Associated Press

ViaDiplomacy Newsroom