Έτοιμες για αποστολή στην Αν. Μεσόγειο δύο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού

Σε ετοιμότητα για την άμεση αποστολή τους στην περιοχή της Αν Μεσογείου βρίσκονται δύο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για μία φρεγάτα η οποία βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και ένα υποβρύχιο το οποίο περιπολεί στην περιοχή της νήσου Κάσος. Οι δύο αυτές μονάδες σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θα μπορούσαν ανα πάσα στιγμή μετά από εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, να σταλούν στην περιοχή νότια της Κύπρου, όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Barbaros” υποστηριζόμενο από τα πλοία “Deep Supporter” και το νορβηγικό “Bravo Supporter” πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.

Τα δύο τουρκικά πλοία συνοδεύονται από τη φρεγάτα “Gelibolu” (F-493) κλάσης O.H. Perry του τουρκικού Ναυτικού, ενώ η τουρκική κορβέτα “Bardin” (F-504) κλάσης Α-69 βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει την ναυτική παρουσία της χώρας μας σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες το επόμενο διάστημα εντος της κυπριακής ΑΟΖ. Αν και η πρόταση για την υποβολή αιτήματος προς την Ελλάδα για την αποστολή πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ ετέθη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου, τελικά η ιδέα απορρίφθηκε χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό το πιθανό ενδεχόμενο.

Πάντως εκτός από την φρεγάτα και το υποβρύχιο, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας στα ανατολικά Δωδεκάνησα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη μία πυραυλάκατο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου σε μικρή σχετικά απόσταση από την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό “Barbaros” και τα συνοδά πλοία. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Καβαλούδης» (P-24) η οποία αυτή την περίοδο πλέει στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, στο πλαίσιο της ναυτικής δύναμης της UNIFIL του ΟΗΕ.

Μάλιστα το σκάφος συμμετείχε στην πρόσφατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του κυπριακού αεροσκάφους που κατέπεσε στην θάλασσα 45 μίλια νότια της Λάρνακας. Επομένως μία πιθανή κλιμάκωση της Τουρκίας θα μπορούσε να απαντηθεί από την Ελλάδα σε τρείς φάσεις πρώτον με την ταχεία αποστολή της πυραυλακάτου «Καβαλούδης» (P-24) στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αποστολή σε δύο φάσεις των υπολοίπων δύο μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ετοιμότητα στα Δωδεκάνησα. Πρώτα του υποβρυχίου το οποίο λόγω μικρής ταχύτητας σε κατάδυσης χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να φτάσει στα νότια της Κύπρου και δεύτερον της φρεγάτα η οποία χρειάζεται ταξίδι μίας ημέρας για να διανύσει την απόσταση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.