Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς
Για τις εξελίξεις γύρω από την Τουρκία και τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η ελληνική πλευρά τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ακόμη, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.
«Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων», επισημαίνεται ακόμη.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε, όπως επισημαίνεται, «ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες».
Επίσης, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας – μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση.
Τονίστηκε, τέλος, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης.
Τι ζητήματα έθεσε η ΝΔ, πώς αποτιμά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ
Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία ”ενημερώθηκαν” οι πολιτικές δυνάμεις».
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε συγκεκριμένα: «Ήταν η τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική. Σημειολογική υπό την έννοια ότι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα που δημιουργεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, αναφέροντας: «Από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει εν όψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών».
Ενδεικτικά, έκανε μνεία και σε μια από τις ερωτήσεις, από τις οποίες ζήτησε απάντηση και η οποία ήταν η εξής: «Αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα».
Όσον αφορά στην απάντηση που έλαβε, είπε πως «η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα».
Σχετικά με το αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια».