Εταιρεία από την Σαουδική Αραβία θα κατασκευάσει τον Turkish Stream στο τμήμα της Βουλγαρίας

Η κοινοπραξία με βασικό μέτοχο την εταιρεία Arkad Engineering από την Σαουδική Αραβία θα αναλάβει εντέλει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream επί βουλγαρικού εδάφους, καθώς τελεσιδίκησε υπέρ της η υπόθεση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας, στο οποίο είχε προσφύγει «αντίπαλη» εταιρεία διεκδικώντας την ακύρωση της ανάθεσης του έργου στην εν λόγω κοινοπραξία.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έναρξη της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού Turkish Stream.

Η «αντίπαλη» κοινοπραξία αποτελείται από την εταιρεία Completions Development, με έδρα το Λουξεμβούργο, την ιταλική εταιρεία Bonatti και την γερμανική εταιρεία Max Streicher.

Ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz είχε εξαρχής επιλέξει την κοινοπραξία με βασικό μέτοχο την εταιρεία Arkad Engineering από την Σαουδική Αραβία και την εταιρεία ABB με έδρα την Ελβετία για την κατασκευή του αγωγού μήκους 474 χλμ. επί βουλγαρικού εδάφους.

Στην συνέχεια, ωστόσο, προέκυψαν ανακολουθίες κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η Bulgartransgaz να επανεξετάσει την θέση της, αξιολογώντας ότι η κοινοπραξία με βασικό μέτοχο την εταιρεία Completions Development θα έπρεπε να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου.

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας απεφάνθη ωστόσο τον Ιούλιο ότι η Bulgartransgaz θα έπρεπε να τηρήσει την αρχική της απόφαση και να προχωρήσει στην σύναψη της σύμβασης με την κοινοπραξία με βασικό μέτοχο την εταιρεία Arkad Engineering από την Σαουδική Αραβία.

Στην δικαστική αυτή διαμάχη δόθηκε συνέχεια με την κατάθεση προσφυγής.

Η προσφυγή φαίνεται πως στην πορεία αποσύρθηκε.

Σε κάθε περίπτωση με την οριστική απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου έληξε κάθε εκκρεμότητα, την ώρα που τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς η ρωσική Gazprom προγραμματίζει να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρωσικό φυσικό αέριο την ΝΑ Ευρώπη, το προσεχές διάστημα.

(πηγή: ibna)

ViaDiplomacy Newsroom