Εσθονικά UAS επέλεξε το Πυροσβεστικό Σώμα – Τα Ελληνικά UAS ακόμη περιμένουν το ενδιαφέρον του Κράτους (Video)

Στην προμήθεια αεροχημάτων από Εσθονική εταιρεία προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα και η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την ιστοσελίδα “The Baltic Course”. Τα αεροχήματα, ο τύπος των οποίων δεν αναφέρεται, παραγγέλθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Η ανάδοχος εταιρεία είναι η Εσθονική Threod Systems, η οποία το 2015 κατάφερε να πωλήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ένα μικρό αριθμό αεροχημάτων της.

Ακολούθως, το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποίησε νέο δημόσιο διαγωνισμό για την απόκτηση περισσοτέρων αεροχημάτων, νικητής του οποίου ήταν η εταιρεία Threod Systems. Τα νέα αεροχήματα, ο αριθμός των οποίων δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα παραδοθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Εσθονική εταιρεία παράλληλα με τον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάφερε και κέρδισε τον αντίστοιχο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η σύμβαση για την Κυπριακή παραγγελία σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναμένεται να υπογραφεί.

Η Εσθονική εταιρεία έχει αναπτύξει και προωθεί εμπορικά στη διεθνή αγορά ένα τακτικό αερόχημα το THEIA, ένα μικρού μεγέθους αερόχημα το STREAM και ένα mini UAS το EOS.

Το πρώτο σύστημα, το THEIA απογειώνεται και προσγειώνεται συμβατικά, έχει μήκος 3,2 μέτρα, εκπέτασμα πτερύγων 4,2 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 100 κιλά, βάρος κενό 50 κιλά, δυνατότητα μεταφοράς 25 κιλών καυσίμων και 25 κιλών ωφέλιμου φορτίου (σταθεροποιημένο gimbal με ηλεκτροπτικό αισθητήρα ημέρας/νύκτας εναλλακτικά θερμική κάμερα τεχνολογίας SWIR ή MWIR, δυνατότητα εγκατάστασης αποστασιόμετρου και καταδείκτη laser).

uav_theia

Το αερόχημα έχει αυτονομία ανάλογα με το μεταφερόμενο βάρος φορτίου και το είδος της αποστολής μέχρι και 24 ώρες ενώ η εμβέλεια του φτάνει τα 100-120 χλμ.

Το σύστημα ζεύξης δεδομένων του αεροχήματος είναι αμφίδρομης λειτουργίας, επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση του αεροχήματος και διαθέτει δυνατότητα αναπήδησης συχνοτήτων της λειτουργίας της ζεύξης, ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παρεμβολής.

Επιπλέον το THEIA διαθέτει κρυπτογραφικό πρότυπο AES-256, αδρανειακό σύστημα ναυσιπλοΐας IMU τεχνολογίας αισθητήρων MEMS, σύστημα εντοπισμού θέσεως GPS/GLONASS/INS, αυτόματο πιλότο, αυτόματο σύστημα απογείωσης/προσγείωσης, δυνατότητα πτήσης με χρήση προαποθηκευμένων σημείων αναφοράς καθώς και δυνατότητα αλλαγής των σημείων αυτών εν πτήση.

Το αερόχημα THEIA προωθείται από ένα κινητήρα βενζίνης των 110 κυβικών, το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του φτάνει τα 5.000 μέτρα και η ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει κυμαίνεται μεταξύ 90-150 χλμ/ώρα.

Το δεύτερο αερόχημα της εταιρείας είναι το STREAM, το οποίο απογειώνεται είτε με καταπέλτη είτε από κανονικό διάδρομο αποπροσγειώσεως. Το αερόχημα έχει μήκος 2,2 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 3,5 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 25 κιλά και μπορεί να μεταφέρει 6 κιλά ωφέλιμο φορτίο (συμπεριλαμβανομένων 6 λίτρων βενζίνης για τον κινητήρα 50 κυβικών που διαθέτει).

stream2

Η αυτονομία του αεροχήματος είναι 8 ώρες, η εμβέλειά του φτάνει τα 100-120 χλμ, η ταχύτητα του κυμαίνεται μεταξύ 80-130 χλμ/ώρα και η επιχειρησιακή του οροφή φτάνει τα 2.000 μέτρα.

Το αερόχημα είναι εξοπλισμένο με ένα σταθεροποιημένο gimbal, το οποίο διαθέτει μία κάμερα ημέρας με δυνατότητα μεγέθυνσης x30, 720p HD, δύο θερμικές κάμερες, μία TAU2 με ανάλυση 640×480 και φακό των 25mm και μία TAU2 με ανάλυση 640×480 και φακό των 60mm.

Το τρίτο αερόχημα της Εσθονικής εταιρείας είναι το mini-UAS EOS το οποίο απογειώνεται δια χειρός. Το mini-UAS EOS έχει μήκος 1,6 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 3,5 μέτρα, βάρος 6,9 κιλά εκ των οποίων τα 1,5 κιλά αφορούν τους αισθητήρες που φέρει το αερόχημα. Η αυτονομία του αεροχήματος φτάνει τις 2 ώρες, η εμβέλεια του τα 17 χλμ και η ταχύτητα πλεύσης του κυμαίνεται μεταξύ 50-100 χλμ/ώρα.

Το αερόχημα διαθέτει περιστρεφόμενο σταθεροποιημένο gimbal στο εμπρόσθιο τμήμα του, εξοπλισμένο με μία κάμερα ημέρας με δυνατότητα μεγέθυνσης x30, 720p HD, και μία θερμική κάμερα FLIR TAU2 ανάλυσης 640×480, με φακό 60mm ή 35mm.

Η συγκεκριμένη αγορά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού η εγχώρια βιομηχανία διαθέτει ανταγωνιστικά των Εσθονικών συστημάτων προϊόντα τα οποία όμως η Ελληνική Πολιτεία επιδεικτικά  τα αγνοεί.

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία του αεροχήματος THEIA, η ελληνική βιομηχανία έχει να αντιτάξει το HCUAV (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle) το οποίο τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη πτήση.

Το ελληνικό αερόχημα αποτελεί το αποτέλεσμα της διετούς συλλογικής συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ – Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ – Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ – Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών) καθώς και των Ελληνικών εταιρειών Spacesonic, MLS και Intracom Defense Electronics (IDE).

Το αερόχημα αν και πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση μπορεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταστεί επιχειρησιακό και να καλύψει τις απαιτήσεις των κρατικών φορέων ανταγωνιζόμενο με ίσους όρους τα ξένα συστήματα.

HCUAV2

Από την άλλη πλευρά στην κατηγορία του αεροχήματος STREAM, η ελληνική εταιρεία BSK Defence ολοκλήρωσε την Άνοιξη του 2015 τις δοκιμές του αεροχήματος Phaethon G, το οποίο και αυτό θα μπορούσε σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταστεί επιχειρησιακό, εαν υπήρχε και η κατάλληλη διαχρονική και ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας προς τις καινοτόμες εταιρείες της χώρας.

phaethon-g-1

Τέλος η ίδια Ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει το mini U.A.V Kyon ΙΙ, το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί το εσθονικό EOS.

kyon1

Δυστυχώς αυτά τα τρία αεροχήματα αν και καλύπτουν σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις των ελληνικών κρατικών φορέων, δεν έχουν προσελκύσει το ανάλογο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας.

Η χώρα διαθέτει εταιρείες και φορείς που μπορούν να αναπτύξουν συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Δεν διαθέτει όμως όπως φαίνεται ένα κατάλληλο συντονιστικό φορέα, με στρατηγικό σχεδιασμό, με όραμα, με διαχρονικό σταθερό προγραμματισμό και χρηματοδότηση.

Έτσι καταλήγουμε να αγοράζουμε από το εξωτερικό, συστήματα που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα.

Με αυτή την πολιτική όμως οικονομική ανάπτυξη δεν πρόκειται ποτέ να έρθει, όσο και εαν θέλουμε να πείσουμε τους ευατούς μας με συνεχόμενα και ανέξοδα ευχολόγια.

https://www.youtube.com/watch?v=HrSj4gomEAg

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.