Αισιοδοξία για νέο εξαγωγικό συμβόλαιο των ΕΑΣ στην Κένυα με την έλλειψη προσωπικού να προβληματίζει
Με αισιοδοξία αναμένουν το Φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ και πιο ειδικά στο εργοστάσιο του Αιγαίου αφού από τον επόμενο μήνα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση δύο σημαντικών προγραμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στην Βουλή στα τέλη Μαίου τον Φθινόπωρο του 2016 επρόκειτο να μπει σε τροχιά υλοποίησης η παραγωγή 20.000 οβίδων και ισάριθμων πυροσωλήνων πυρομαχικών των 76χλστ/62 για τα πυροβόλα OTO MELARA των φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων και αποβατικών του Ελληνικού Στόλου.
Συνολικά 36 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι εξοπλισμένα με το συγκεκριμένο πυροβόλο και όπως γίνεται αντιληπτό η παραγωγή των πυρομαχικών αυτών κρίνεται ως άκρως επάγουσα αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε εγκριθεί από την Βουλή τον Ιούλιο του 2014 μετα από εισήγηση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ και οι καθυστερήσεις που προέκυψαν από τότε οφείλονταν πρωτίστως στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο είχε παγώσει την διαδικασία.
Εκτός όμως από την παραγωγή των πυρομαχικών των 76χλστ/62 τα ΕΑΣ αναμένουν σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΕΑΣ Θεόφιλο Βασιλείου την παραγγελία 10.000 τυφεκίων τύπου G3 από την Κένυα μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε το 2013. Τότε είχε εκφραστεί το ενδιαφέρον η Αφρικανική χώρα για την αγορά 3.000 τυφεκίων για τις Δυνάμεις Ασφαλείας της.
Στο πλαίσιο της εν δυνάμει παραγγελίας είχαν παραδοθεί στην Κένυα για αξιολόγηση μικρός αριθμός τυφεκίων. Όπως φαίνεται η πρόθεση της Κένυας να αγοράσει αυτά τα όπλα επιβεβαιώθηκε και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις οι οποίες δείχνουν να έχουν θετική κατάληξη.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα SKAI PATRAS, μετά από συνέλευση των μετόχων – με κύριο μέτοχο το υπουργείο οικονομικών – αποφασίστηκε να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση χρεών των ΕΑΣ, τα οποία μετά την ενοποίηση ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ συσσωρεύτηκαν στα 900 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Η διευθέτηση του εν λόγω προβλήματος παρεμπόδιζε τα ΕΑΣ να συνάψουν δάνεια, ή να κάνουν χρήση φορολογικής ενημερότητας.
Γι’ αυτό το λόγο, στις 9 Αυγούστου πέρασε στη βουλή σχετική τροπολογία, η οποία καθορίζει το νομικό πλαίσιο, κάτι που εκτιμάται ότι θ’ απαλλάξει την κρατική εταιρία από “βαρίδια” του παρελθόντος και παλιά δάνεια, δίνοντάς της τον “αέρα” να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα και παραγγελίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα θα ακολουθήσει κοινή υπουργική απόφαση (ΥΕΘΑ-ΥΠ.ΟΙΚ) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου του εργοστασίου του Αιγαίου, Χρήστος Πανουτσακόπουλος, “Η κυβέρνηση, τώρα κατάλαβε αυτά που της επισημαίναμε πολύ καιρό τώρα, ότι δηλαδή…αν δεν δουλέψουν όλα τα εργοστάσια της χώρας, δεν πρόκειται η κατάσταση να ορθοποδήσει” και συνέχισε θέτοντας ένα πολύ σοβαρό ερωτηματικό για το εργοστάσιο του Αιγίου “Μπορεί ένα εργοστάσιο, όπως το δικό μας, με 110 υπαλλήλους να θρέψει όλη την εταιρία, όταν δηλαδή τ’ άλλα υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν;”
Το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού αποτελεί αυτή την στιγμή την δεύτερη μεγαλύτερη πληγή της εταιρείας μετα την ρευστότητα. Και μπορεί το ζήτημα της ρευστότητας να επιλυθεί όπως αναφέρουν πληροφορίες αυτό το Φθινόπωρο, το ζήτημα όμως της πρόσληψης προσωπικού που θα αντικαταστήσεις τους εργαζομένους που έφυγαν με συνταξιοδότηση τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να λύεται άμεσα.
Ουσιαστικά η εταιρεία κινδυνεύει να έχει λύσει τα προβλήματα ρευστότητας να έχει πληθώρα παραγγελιών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως από το εξωτερικό και να μην έχει προσωπικό να τις υλοποιήσει.
Δυστυχώς η σπουδαιότητα της αμυντικής βιομηχανίας ως μιας πηγής εσόδων από το εξωτερικό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή και δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Δεν είναι δυνατό να πραγματοποιούνται προσλήψεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα σε υπηρεσίες που δεν συνεισφέρουν στην αύξηση του εθνικού πλούτου και να μην δίνεται η ανάλογη σημασία σε μια εταιρεία με περίπου 35 εκατ. ευρώ εξαγωγικά συμβόλαια, 10 εκατ. ευρώ προς υπογραφή εξαγωγικά συμβόλαια και 180 εκατ. ευρώ αναμενόμενα εξαγωγικά συμβόλαια.