Ερώτηση ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Ένας σύντομος μα έντονος διάλογος χθες Κυριακή το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λειτούργησε ως αφορμή για την προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά κατάθεση ερώτησης από τρεις βουλευτές της ΝΔ.

Η κυρία Μπακογιάννη μαζί με τους κ. Ι.Κεφαλογιάννη και Γ. Κουμουτσάκο, ζητούν μέσω της ερώτησης από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να παρουσιάσει στην εθνική αντιπροσωπεία την επίσημη κυβερνητική θέση για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι τόσο η επίμαχη τοποθέτηση του κ. Καμμένου, όσο και απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του κ. Κοτζιά επιβεβλημένη:

“Με την αναφορά του στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος κατέστησε σαφές ότι η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993, δεν έχει αλλάξει. Εσείς, αντίθετα, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (π.χ άτυπη σύσκεψη των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε., Ρίγα, Μάρτιος 2015)” υπογραμμίζεται στην ερώτηση και προστίθεται: “Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων νυν Βουλευτές και Υπουργοί, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την άποψη υπέρ της διατήρησης της σημερινής συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή «Μακεδονία»( π.χ., άρθρο –διακήρυξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο « Όχι στον εθνικισμό και τις συναινέσεις που τον συντηρούν», Αυγή, 13/3/2008)”. Τούτων δοθέντων, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει για την κυβερνητική θέση επί του ζητήματος στο Κοινοβούλιο.

Ο διάλογος

Η αφορμή δόθηκε σχεδόν ένα 24ωρο πριν, όταν η κυρία Μπακογιάννη αντέδρασε στην αναφορά του υπουργού Άμυνας, ότι “η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή για το όνομα της Μακεδονίας δεν έχει αλλάξει και η Ελλάδα έχει μια εθνική θέση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη”.

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του υπενθύμιζε ότι εκείνη η παλαιότερη θέση έχει αλλάξει και ακολούθησε έντονος διάλογος:

Καμμένος: Έχει αλλάξει, κυρία Μπακογιάννη;

Μπακογιάννη: Βεβαίως, έχει αλλάξει.

Καμμένος: Δηλαδή;

Και το ψηφίσατε, κύριε Καμμένε. Είναι ντροπή.

Εγώ αναφέρομαι στην απόφαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και ακούω την κ. Μπακογιάννη να λέει ότι η θέση της έχει αλλάξει.

Ψηφίσατε άλλη θέση προσωπικώς εσείς.

Προσωπικώς εγώ δεν έχω ψηφίσει τέτοια θέση.

Βεβαίως, και ως μέλος της Κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός και νομίζω και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ακούν με ενδιαφέρον ότι η κ. Μπακογιάννη λέει ότι η θέση και απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για το όρο «Μακεδονία» έχει αλλάξει και δεν είναι αυτή η θέση που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό, να το ακούει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως, οι Βουλευτές και ιδίως, οι Μακεδόνες Βουλευτές.

Μία απάντηση χρειάζεται εδώ πέρα, διότι υπάρχει μια ιστορική πραγματικότητα και η ιστορική πραγματικότητα αυτή δεν διαψεύδεται. Πριν η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πάει στο Βουκουρέστι, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, με μοναδική εξαίρεση τότε τον κ. Καρατζαφέρη, είχαν συμφωνήσει σε μία εθνική θέση, η οποία ήταν «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes». Αυτή είναι η εθνική θέση, αυτήν υποστηρίξαμε στο Βουκουρέστι, με αυτήν κερδίσαμε το Βουκουρέστι και αυτή εξακολουθεί και είναι η θέση της χώρας. Εάν μονομερώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε αντίθεση με τον Υπουργό των Εξωτερικών, ακολουθεί διαφορετική πολιτική, νομίζω ότι το Κοινοβούλιο οφείλει να το ξέρει. Εκείνη την εποχή ο συνασπισμός, το σύνολο των κομμάτων συμφώνησαν σε αυτήν τη θέση, την οποία υποστήριξε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και εγώ στο Βουκουρέστι. Ο κ. Καμμένος τότε ήταν Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας…

Χειροκροτούν οι περισσότεροι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι πια η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχει ανατραπεί η απόφαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτηριστικό, που θα φανεί τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα συμφωνήσουμε.

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom