Ερώτηση Κατρούγκαλου στο ΕΚ για τη μετατροπή των συμβάσεων
“Είναι σε γνώση της Ευρωπαικής Επιτροπής η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων των υπαλλήλων;”. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτά και ταυτοχρόνως ενημερώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το νομικό “πραξικόπημα” που δρομολογείται απο την κυβέρνηση στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είχαν μεταβληθεί σε αορίστου, πριν χρόνια, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και με βάση τις Ευρωπαικές Οδηγίες και εργασιακούς κανόνες!
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, θα οδηγήσει στην απόλυση, ουσιαστικά, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, με το επιχείρημα της αλλαγής των συμβάσεων εργασίας.
Ειρήσθω εν παρόδω πως η επανεξέταση των εργασιακών συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί απο υπαλλήλους που θα διοριστούν από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που “θέτει εν αμφιβόλω της αξιοκρατική διαδικασία ενώ προκαλεί το δημόσιο αίσθημα αφού είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει στη περίοδο της βαθιάς κρίσης, στη φτώχια και στην ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενους”, όπως σημείωσε εμφατικά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σημειωτέον πως τη σχετική ερώτηση, συνυπογράφουν και ο Κώστας Χρυσόγονος, η Σοφία Σακοράφα και η Κωνσταντίνα Κούνεβα
Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:
Σε εφαρμογή της Οδηγίας 99/70/ΕΚ, η οποία υλοποίησε τη σχετική ευρωπαϊκή συλλογική συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου της 18ης Μαρτίου 1999, εκδόθηκε στην Ελλάδα το Προεδρικό Διάταγμα164/2004. Υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το εν λόγω Π.Δ. μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς και άλλου τύπου συμβάσεις που υπέκρυπταν σχέση εξαρτημένης εργασίας, των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μολονότι η όλη διαδικασία ήταν υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με συνταγματική κατοχύρωση (Α.Σ.Ε.Π.), η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί σήμερα τη νομιμότητα της σχετικής διαδικασίας και επιβάλει επανέλεγχο όλων των περιπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4250/2014. Μάλιστα τους σχετικούς επανελέγχους θα διενεργήσουν κλιμάκια συγκροτούμενα από στελέχη του Δημοσίου,τα οποία ορίζονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία που αναζητούνται υπερβαίνουν αυτά που προέβλεπε το προαναφερθέν Π.Δ.
Η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να έχει άλλη σκοπιμότητα από την αναζήτηση υπαλλήλων προς απόλυση, σε συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της αυτή η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων των υπαλλήλων;
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της ανωτέρω Οδηγίας;
Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης
Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.
Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.
Κάντε δωρεά