Ερωτηματικά για τον ΑΗΣ Πτολεμαίδας – Καθυστερεί η έναρξη κατασκευής της μονάδας Νο.5
Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού Νο.3 και Νο.4 που είχαν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά το Νοέμβριο του 2014 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας εξετάζει το ΥΠΑΠΕΝ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την επίσκεψή του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, η εταιρεία θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής και λειτουργίας των μονάδων, μετά από οικονομοτεχνική έρευνα που θα πραγματοποιηθεί φέτος.
Λόγω της παλαιότητας των μονάδων αυτών, οι οποίες κατασκευάστηκαν στην δεκαετία του 1960, θα πρέπει να αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης που θα κάνει η ΔΕΗ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των δύο αυτών μονάδων, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τη λήψη σχετικών αδειών από τις κοινοτικές αρχές καθότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΥΠΑΠΕΝ και η ΔΕΗ, είναι οι προθεσμίες λειτουργίας που έχει θέσει η Ε.Ε για τη συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, όπως και για άλλες ρυπαίνουσες λιγνιτικές μονάδες, αφού στην περίπτωση της μονάδας Πτολεμαΐδα Νο.3 η ημερομηνία οριστικής παύσης της λειτουργίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016.
Επομένως εφόσον κριθεί συμφέρουσα η επισκευή της εν λόγω μονάδας, θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν διαδικασίες για νέες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, πυροπροστασίας, μελέτες «Σεβέζο» κλπ.
Η εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι επισκευές στις δύο προαναφερθείσες μονάδες είναι η οριστική «κατεδάφιση» του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή του συνόλου των μονάδων του Νο.1, Νο.2, Νο.3 και Νο.4, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος, επάνω στο οποίο χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Για την ιστορία, ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας περιλαμβάνει τις πρώτες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτούργησαν στην Ελλάδα σταδιακά από το 1958 έως το 1973.
Από αυτές, οι δύο πρώτες η Νο. 1 και η Νο.2 ετέθησαν εκτός λειτουργίας την προηγούμενη 3ετία, λόγω χαμηλής απόδοσης και υψηλής ρύπανσης. Όσον αφορά τις μονάδες Νο.4 και Νο.3 η πρώτη καταστράφηκε ολοσχερώς το Νοέμβριο του 2014 και η δεύτερη Νο.3 μπορεί να επαναλειτουργήσει υπό όρους.
Πάντως τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν σταματούν στο ζήτημα της επαναλειτουργίας ή ολικής διακοπής των μονάδων Νο.3 και Νο.4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αφού ακόμη και οι διαδικασίες για την νέα επένδυση της κατασκευής της 5ης μονάδας του ΑΗΣ προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η άδεια εγκατάστασης. Εάν η σχετική άδεια δεν υπογραφή μέχρι την 31η Μαρτίου, τότε δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί ο κατασκευαστής στο εργοτάξιο και θα αρχίσουν να «τρέχουν» ρήτρες σε βάρος της ΔΕΗ.
Η κατασκευή της νέας μονάδας υπογράφηκε δύο χρόνια πριν, στις 9 Μάρτιο του 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ανάδοχος είναι η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ως επικεφαλής γερμανο-ιαπωνικού κοινοπρακτικού σχήματος.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα Νο.5 φτάνει τα 1,3 δις ευρώ, και πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλη αποτελεσματικότητα, αφού πρόκειται για μια μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, με ισχύ 660 MW.