Ερντογάν: Θετικός ο Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία – Σουηδία: Υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων
Ο Τζο Μπάιντεν και η διακυβέρνησή του στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας για την πώληση F-16 υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία από το Βίλνιους.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του είπαν ότι «ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε», ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν. «Ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα είναι υπέρ της χώρας μας», είπε.
Παράλληλα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για θετικά μηνύματα που έλαβε από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση. Ο σύμβουλός του Τσαγκατάι θα συζητήσει τόσο για το θέμα της τελωνειακής ένωσης όσο και για την απελευθέρωση της βίζα. «Πιστεύω ότι θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε θετικά πράγματα γι’ αυτό. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην έκθεση που ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία περιμένει ότι θα προετοιμαστί «με θετικό και στραμμένο προς το μέλλον τρόπο».
«Με την ΕΕ ως Τουρκία, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας, και το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή ‘kazan- kazan’ (win-win) το συντομότερο δυνατό», είπε, θέτοντας ως βήματα τον τερματισμό τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες και την έκδοση τρομοκρατών.
«Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει», συμπλήρωσε.
Σουηδία: Υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων
Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας έκρινε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων, που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, πιθανόν περιπλέκοντας την προσπάθεια της Στοκχόλμης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μερικές ημέρες αφού η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της στην εισδοχή της Σουηδίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε τη Δευτέρα να προωθήσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μήνες καθυστερήσεων. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι έχει κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει ανθρώπους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, με την έκδοση τους να αποτελεί «αγκάθι».
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή επιδιώκει την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η σουηδική κυβέρνηση αποφασίζει για τα αιτήματα έκδοσης και έχει τον τελικό λόγο. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στο να συμφωνήσει στο αίτημα της Τουρκίας.
«Οι εγκληματικές ενέργειες (κατά την άποψη της Τουρκίας) συνίσταντο στο ότι πρόσωπα εντάχθηκαν στο κίνημα Γκιουλέν με το να μεταφορτώνουν και να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά, που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κινήματος», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.
Οι ενέργειες αυτές από μόνες τους δεν ισοδυναμούν με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη σουηδική νομοθεσία, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η έκδοση πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που συνιστούν έγκλημα στη Σουηδία και την Τουρκία.
Άλλο εμπόδιο είναι ότι τα δύο αυτά πρόσωπα κινδυνεύουν με δίωξη στην Τουρκία, σύμφωνα με το δικαστήριο.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)