Ερντογάν: Θα κάνουμε την Τουρκία ενεργειακό κόμβο – Πρώτα στην περιοχή της και μετά παγκοσμίως
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από το Σότσι της Ρωσίας, όπου μετέβη για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας συζήτησαν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και αντάλλαξαν προοπτικές για την επόμενη περίοδο.
Εξέφρασε την προθυμία τους να διατηρήσουν την ανάπτυξη του εμπορικού όγκου που σήμερα ανέρχεται στα 69 δισ. δολάρια και δήλωσε ότι στόχος τους είναι να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια μέσω κοινών προσπαθειών.
Τόνισε ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές των οικονομικών σχέσεων προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών όσο και στο διμερές δείπνο, και συνέχισε ως εξής:
«Είμαστε μάρτυρες των οφελών του διοργανικού διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας διατροφής κρίση. Η αναβίωση αυτής της πρωτοβουλίας είναι προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα. Εκεί, θα συναντηθούμε ξανά με τον κ. Γκουτέρες και να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Θέλω να τονίσω πόσο εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρες».
Σηνμελιωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) έχουν προετοιμάσει ένα νέο πακέτο που θα ανοίξει το δρόμο για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας ως αποτέλεσμα των συνεισφορών της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγησε ότι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan στη Μόσχα, ο Fidan συζήτησε την τεχνική πτυχή αυτού του νέου πακέτου προτάσεων όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Για τον Πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Υπενθυμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη, ο Πρόεδρος σημείωσε:
«Από την πρώτη μέρα, υποστηρίξαμε την ειρήνη, τον διάλογο και τη διπλωματία. Εργαστήκαμε σκληρά για να αποφύγουμε περισσότερη αιματοχυσία. Αντί να επιδεινώσουμε το πρόβλημα και να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, προσπαθήσαμε να φέρουμε και τις δύο πλευρές κοντά σε κοινό έδαφος. Δυστυχώς , ο πόλεμος που κράτησε 1,5 χρόνο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ούτε υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική ειρήνης στον ορίζοντα. Ως Τουρκία, σήμερα, όπως και πριν, έχουμε επιβεβαιώσει ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όταν τα μέρη το θέλουν αφού υπάρχει ούτε νικητής στον πόλεμο ούτε ηττημένος στην ειρήνη. Ομοίως, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως διευκολυντής σε υποθέσεις όπως η ανταλλαγή κρατουμένων και ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye. Ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος, που έχει βλάψει τους δύο γείτονές μας και την περιοχή μας , θα τελειώσει με μια δίκαιη και μακροχρόνια ειρήνη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο».
Σημειώνοντας ότι συζήτησαν επίσης πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, τον Νότιο Καύκασο, τη Λιβύη και την Αφρική κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχήθηκε οι συναντήσεις εκεί να είναι επωφελείς για την περιοχή, ιδιαίτερα για την Τουρκία και τη Ρωσία.
Σύγκρουση μεταξύ αραβικών φυλών και τρομοκρατών PKK/YPG στο Deir ez-Zor
Όταν υπενθύμισε ότι αραβικές φυλές και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG συγκρούονται εδώ και αρκετό καιρό στο Deir ez-Zor της Συρίας και ρωτήθηκε εάν αυτό το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής. Ο κ. Πούτιν δεν έθεσε το θέμα. Το έθεσα εν συντομία και είπα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις στη Συρία, οι αραβικές φυλές έχουν πλέον ενωθεί ενάντια στο PKK/YPG. Μάλιστα, η αυξημένη συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των αραβικών φυλών Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι είναι σημαντικό για τις αραβικές φυλές, ως ιδιοκτήτες της περιοχής, να ενωθούν και να πολεμήσουν ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση».
Σημείωσε ότι αυτό που συνέβαινε στο Deir ez-Zor αυτή τη στιγμή ήταν η κίνηση και το βήμα των αραβικών φυλών να διεκδικήσουν τα εδάφη τους με ενότητα και αλληλεγγύη, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνω τι συμβαίνει στο Deir ez-Zor. Σημαντικό. Οι αραβικές φυλές είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης. Όχι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Ούτε το PKK ούτε το YPG κατέχουν αυτές τις τοποθεσίες· είναι απλώς τρομοκράτες. Η στάση των ενωμένων φυλών ενάντια στο PKK/YPG είναι ένας έντιμος αγώνας για αξιοπρέπεια. είναι και εθνική και τοπική».
Ο Ερντογάν ανέφερε πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η τρομοκρατική οργάνωση για τον λαό της περιοχής, πρόσθεσε:
«Ελπίζουμε τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατό να καταστραφεί μια τρομοκρατική οργάνωση με μια άλλη. Οι χώρες που υποστηρίζουν αυτές τις οργανώσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG αρνείται στους ντόπιους της περιοχής το δικαίωμα να ζουν με τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες. Ενημερώνουμε τακτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του PKK/YPG και τις δραστηριότητές του που απειλούν τη χώρα μας.»
«Δεν υπάρχει καμία σφαγή ή τρομοκρατική ενέργεια που αυτή η ομάδα δεν θα διέπραττε για να αποκτήσει τον έλεγχο του πετρελαίου στο Deir ez-Zor. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στις κατάλληλες χώρες σχετικά με αυτό, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κατέστη σαφές ότι τα πυρομαχικά και η βοήθεια όπλων που παρείχαν οι ΗΠΑ σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση δεν συνέβαλαν στην περιφερειακή ειρήνη. Κάθε όπλο που παρέχεται στην τρομοκρατική οργάνωση συμβάλλει στη συνέχιση της αιματοχυσίας στην περιοχή και στη διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας», συμπλήρωσε
«Η Συρία δεν ακολουθεί θετική προσέγγιση»
Όταν ρωτήθηκε, αν στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης με τη Συρία, πραγματοποιήθηκαν υπουργικές και γραφειοκρατικές συναντήσεις, αν υπήρξαν επίσης δηλώσεις ότι η Ρωσία υποστήριξε τη διαδικασία εξομάλυνσης, αν έχει τεθεί αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν, και αν υπάρχει επιτάχυνση της ομαλοποίησης βήματα, Ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε:
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι ο Άσαντ, δυστυχώς, παρατηρεί τα βήματα εξομάλυνσης που έγιναν στο σχήμα Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν-Συρίας από απόσταση, από την κερκίδα. Άρα δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο. Ανοίξαμε τις πόρτες μας σε αυτές τις προσπάθειες με την ελπίδα ότι η Συρία θα συμμετείχε επίσης, και είπαμε, «Είμαστε μέσα». Ωστόσο, η συριακή πλευρά εξακολουθεί να μην έχει θετική προσέγγιση, ελπίζουμε να πάρουν και αυτή τη θέση τους στο τραπέζι για τη συνέχιση της διαδικασίας».
Τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η πολιτική διαδικασία και η ασφαλής, εθελοντική και αξιοπρεπής επιστροφή των προσφύγων συζητήθηκαν εκτενώς στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Τετραμερούς, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτά τα θέματα, εξομάλυνση των σχέσεων με την Είναι επίσης πιθανό το συριακό καθεστώς».
«Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ασφάλειά μας»
Σημειώνοντας ότι δήλωσαν πως η τετραμερής διαδικασία με το συριακό καθεστώς θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς προϋποθέσεις από την αρχή πρόσθεσε:
«Όπως ανέφερα, πιστεύαμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και χωρίς προϋποθέσεις. Για να συμβεί αυτό, είναι πολύ σημαντικό για το συριακό καθεστώς να ενεργήσει σύμφωνα με την πραγματικότητα και να αποφύγει προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την Όπως γνωρίζετε, η κύρια προσδοκία μας από αυτή τη διαδικασία είναι να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, αναμένουμε επίσης τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για εθελοντικές και ασφαλείς επιστροφές και την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να αναβιώσει.
Η επίτευξη προόδου σε αυτούς τους τομείς θα βοηθήσει στην προώθηση της διαδικασίας. Ωστόσο, όπως έχω δηλώσει προηγουμένως, εάν δεν εξαλειφθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν τους πολίτες και τα σύνορά μας και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κινητικότητα του πληθυσμού, δεν αποκλείεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ασφάλειά μας»
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων της, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν σε αυτήν.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Ο αγώνας μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τη χώρα μας θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Είμαστε παρόντες στο βόρειο τμήμα της Συρίας για να καθαρίσουμε την περιοχή από τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την Τουρκία»
«Η Ρωσία έχει δύο ειδικά αιτήματα»
Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του ΟΗΕ για τον διάδρομο Grain, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:
«Η Ρωσία έχει δύο ειδικά αιτήματα. Το ένα είναι η συμπερίληψη της ρωσικής γεωργικής τράπεζας στο σύστημα SWIFT. Επί του παρόντος, οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτός συστήματος SWIFT λόγω κυρώσεων. Όπως γνωρίζετε, αυτή η χώρα εξάγει 120–130 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως Ο κ. Πούτιν είπε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι ασχολούνται με αυτήν την επιχείρηση εδώ και 62 χρόνια. Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για τη συνέχιση των πωλήσεων. Πρώτον, πρέπει να λάβει τα χρήματα κατά την πώληση και δεύτερον, τα πλοία που χρησιμοποιούνται για η μεταφορά πρέπει να είναι ασφαλισμένη.
Τα πλοία πρέπει να είναι ασφαλισμένα για να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη ή σε άλλα λιμάνια. Λόγω των κυρώσεων, η ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία δεν ασφαλίζει τα πλοία. Λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, δεν είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων. οι Ρώσοι απαιτούν και τα δύο να είναι δυνατά. Τώρα, από μια θέση που αρχικά ήταν λίγο πίσω, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν φέρει τη διαδικασία σε σημείο με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας. Σε επιστολή με ημερομηνία 28 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες πρότεινε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που θα προέκυπτε από μια συναλλαγή SWIFT, σε αντίθεση με την άμεση πρόσβαση SWIFT όπως επιθυμούσαν οι Ρώσοι. Ανέφεραν ότι ασχολούνταν και με το ασφαλιστικό».
«Η Δύση έχει πολύ διαφορετική άποψη για τη Ρωσία»
Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι πριν από τη συνάντηση στο Σότσι, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τις προσπάθειές της στη μεσολάβηση της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των σιτηρών». Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
«Αλλά η Δύση έχει μια πολύ διαφορετική άποψη για τη Ρωσία, τόσο για το SWIFT όσο και για την ασφάλιση. Λόγω της διαφορετικής άποψής του, ο κ. Πούτιν λέει τώρα: «Δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους απέναντί μου και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα συνεργαστώ με τους για αυτό το θέμα». Επίσης, το 44 τοις εκατό των σιτηρών πηγαίνει στην Ευρώπη. Μόνο το 14 τοις εκατό πηγαίνει στην Αφρική. Ο κ. Πούτιν λέει, “Η Ευρώπη είναι ήδη εχθρική απέναντί μου. Δεν θα ενεργήσω για αυτό το θέμα έως ότου η Ευρώπη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της”. Ωστόσο, δήλωσε ότι σκέφτεται να στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών σε έξι χώρες, «Ας το συζητήσουμε αυτό με το Κατάρ»,
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να θεωρηθούν αφύπνιση κατά της αποικιοκρατίας ή διατάραξη της δημοκρατίας σχετικά με τα πραξικοπήματα που έγιναν σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, τόνισε:
«Οι αφρικανικές χώρες έχουν μια συγκεκριμένη στάση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να φιμώσουν και να σταματήσουν τις χώρες που αναβιώνουν, που αντιστέκονται. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη τη βρετανική στάση… Γνωρίζουμε πώς είναι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία. Από την άλλη, επιχειρούν να μας βάλουν τρικλοποδιά στην Κύπρο, μιλήσαμε και με τον κ. Πούτιν. Η στάση της Ρωσίας για το άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι τρέχουσες εξελίξεις στο σιτηρό Ο διάδρομος αναδεικνύει το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή».
«Οι δραστηριότητες που θα διαταράσσουν τη δομή του Κιρκούκ πρέπει να αποφευχθούν»
Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να καθιερωθεί μια νέα διαδικασία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ (KRG) στον αγώνα κατά του PKK, ναφορικά με τα επεισόδια στο Κιρκούκ στο Ιράκ και τη στάση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, απάντησε ως εξής:
«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κιρκούκ, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών μου Χακάν Φιντάν όσο και οι μονάδες πληροφοριών μας το παρακολουθούν στενά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχετικά ήρεμη ατμόσφαιρα στο Κιρκούκ ως αποτέλεσμα της στενής παρακολούθησης της κατάστασης, τόσο σε συναντήσεις με Ο Πρωθυπουργός Σουδάνι του Ιράκ και συναντήσεις με τους ομολόγους του εκεί.Έδωσα επίσης εντολή στον Χακάν Φιντάν, τον Υπουργό Εξωτερικών μου, και στον Ιμπραχίμ Καλίν, τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT), να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση.
Υπήρξαν συζητήσεις με την οικογένεια Μπαρζανί αλλά και με το Σουδάν. Ως αποτέλεσμα των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών μου, Hakan Fidan, στο Ιράν, η ατμόσφαιρα φαίνεται να είναι ήρεμη σήμερα. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Οι δραστηριότητες που θα διαταράξουν τη δομή του Κιρκούκ θα πρέπει να αποφευχθούν για χάρη της ειρήνης και της ηρεμίας της περιοχής. Οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει τη δομή του Κιρκούκ υπονομεύει την ακεραιότητα του Ιράκ. Το Κιρκούκ, η πατρίδα των Τουρκμενίων, υπήρξε μια τοποθεσία όπου διαφορετικοί πολιτισμοί συνυπήρξαν ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί η ειρήνη και η ακεραιότητα αυτής της γεωγραφίας».
«Θα κάνουμε τη χώρα μας σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την περιοχή»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του έργου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας συζήτησαν τον ενεργειακό τομέα σε ξεχωριστούς τομείς κατά τη συνάντησή τους.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα υλοποιήσουν διάφορα έργα για την παράδοση ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της Τουρκίας και συνέχισε:
«Η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ενισχύσει τόσο τη μεταφορά ενέργειας όσο και την μείωση των τιμών. Είπαμε ότι θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο και παρέχουμε την απαραίτητη υποδομή και φυσικές εγκαταστάσεις για αυτό. Με τις επενδύσεις μας τα τελευταία χρόνια , θα κάνουμε τη χώρα μας σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την περιοχή.Βήμα-βήμα πλησιάζουμε τον στόχο μας να κάνουμε την Τουρκία κεντρικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής της και μετά του κόσμου.Με τα επιτεύγματά μας στην ενεργειακή διπλωματία, έχουμε αποδείξει ότι κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Τώρα, μετατρέπουμε τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο με συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενεργειακή σχέση win-win μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας προς όφελος και των δύο χωρών.
Ως Τουρκία, προσφέρουμε ένα διαφορετικό σχέδιο για αυτό το θέμα. Έχουμε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κέντρου για το φυσικό αέριο, παρόμοιο με το Οικονομικό μας Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη και τα κέντρα που ιδρύθηκαν στο Λονδίνο και το Αμβούργο για συγκεκριμένες βιομηχανίες. Θα συζητήσουμε αυτό το σχέδιο με τη Ρωσία. Σκοπεύουμε να κάνουμε τη χώρα μας κόμβο πέρα από τις γραμμές στη Θράκη. Σχεδιάζουμε αυτό το κέντρο να επικεντρωθεί όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στην ενέργεια και την εξόρυξη. Θέλουμε να ιδρύσουμε ένα κέντρο με στόχους μεγάλης κλίμακας. Θέλουμε άτομα που ενδιαφέρονται για θέματα όπως η ενέργεια, το φυσικό αέριο και η εξόρυξη να έρχονται σε αυτό το κέντρο. Μπορούμε να ιδρύσουμε αυτό το κέντρο σε ένα τετράγωνο του Οικονομικού μας Κέντρου στο Ataşehir. Μπορούμε να το οργανώσουμε στον κόμβο των οικονομικών και των χρημάτων.