Ερντογάν: Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει καρτέλ – Πρέπει να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στόχευσε τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συνάντηση του metaverse που συμμετείχε και τόνισε, «έχουν γίνει καρτέλ».
Ο Ερντογάν μίλησε στην εκδήλωση «Forum Metaverse» στο ATO Congresium. «Ακόμη και οι νομικές και ηθικές ενέργειες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν γίνει καρτέλ, είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση του γεγονότος ότι πρέπει να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο σε αυτόν τον τομέα».
«Τα Metaprojects και το 3.0 είναι μόνο ένα από τα κανάλια που είναι χτισμένα σε έναν πολύ πιο ολοκληρωμένο, πολύ πιο περίπλοκο τεχνολογικό μετασχηματισμό που ονομάζεται 3.0. Αυτή η διαδικασία απαιτεί την ταχεία κατασκευή και διάδοση νέων τεχνολογιών υποδομής και επενδύσεων όπως το 5G και το 6G», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι παρόλο που η περίοδος επιδημίας του κορωνοϊού έχει αυξήσει την ψηφιακή «κατανάλωση» και έχει λαμπρύνει την ελκυστικότητα αυτών των τεχνολογιών, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος οδεύει προς μια νέα εποχή που βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες».
Δηλώνοντας ότι θέλουν να παράγουν περιεχόμενο και να δημιουργήσουν πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλο τον κόσμο, ο Ερντογάν είπε:
«Ο κύριος στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε τη δική μας συσσώρευση πολιτισμού πάνω στη δική μας κουλτούρα και αξίες. Ακόμη και οι νομικές και ηθικές διαθέσεις των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν γίνει μόνο καρτέλ, είναι από μόνες τους η πιο συγκεκριμένη έκφραση του γεγονότος ότι πρέπει να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο σε αυτόν τον τομέα. Οι κανονισμοί αλγορίθμων που εξυπηρετούν σκοτεινούς σκοπούς με τις αυθαίρετες οικονομίες παγκόσμιων εταιρειών απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο και στον ψηφιακό τομέα επισημαίνουν ότι σαλπίζει μια τάξη στην οποία μόνο εξουσία, μόνο χρήμα, μόνο αποκλίνουσες τάσεις. Δεδομένου ότι υπάρχει μια αυξανόμενη οικονομική πραγματικότητα, υπάρχει η αλήθεια του ψηφιακού πολιτισμού. Επομένως, δεν είναι δυνατό να λυθούν αυτά τα προβλήματα χωρίς τη δημιουργία μιας ψηφιακής έννομης τάξης που όλες οι χώρες θα αποδεχτούν με συναίνεση και θα σταθούν πίσω. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και τα παιδιά μας σε αυτό το χαοτικό ψηφιακό κλίμα και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να λάβουν μέρος στις παγκόσμιες εξελίξεις και ακόμη και πριν από αυτές».