Ερντογάν: Ο τερματισμός της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα λιμούς και νέα κύματα μετανάστευσης

Ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, θα έπληττε σκληρά με πολλούς τρόπους, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εργάζεται ήδη για να το αποτρέψει.

«Ο τερματισμός της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα έχει μια σειρά (επιβλαβών) επιπτώσεων, που κυμαίνονται από αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, σε ορισμένες περιοχές έως λιμό και στη συνέχεια νέα κύματα μετανάστευσης. Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να το αποτρέψουμε», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από περιοδεία στον Κόλπο.

«Πιστεύω ότι συζητώντας το θέμα λεπτομερώς με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν, θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτού του ανθρωπιστικού κινήματος», πρόσθεσε, υπονοώντας τον μοναδικό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας με καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, που την βοήθησε να μεσολαβήσει αρχικά στη συμφωνία μαζί με τον ΟΗΕ.

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με την Τουρκία, τον ΟΗΕ και την Ουκρανία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο. Αλλά ακόμη και όταν ανανέωσε τη συμφωνία τους προηγούμενους μήνες, η Μόσχα παραπονέθηκε ότι το ρωσικό μέρος της συμφωνίας δεν εφαρμόστηκε.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Πούτιν έχει προσδοκίες από τις δυτικές χώρες σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, προσθέτοντας: «Οι δυτικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση σε αυτό το θέμα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ορόσημο, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αποτρέποντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, είπε, προσθέτοντας: «Η συνέχιση μιας τόσο ζωτικής σημασίας πρωτοβουλίας ως προς τα αποτελέσματά της είναι προς όφελος της ανθρωπότητας».

Ο Ερντογάν διέψευσε τις φήμες ότι η σημασία της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει πέσει.

«Αντίθετα, αυτή τη στιγμή διατηρούμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν (Φιντάν) όσο και ο επικεφαλής του MIT (Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) Ιμπραήμ (Καλίν) συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ViaDiplomacy Newsroom