Ερντογάν: Ο Ενεργειακός Κομβος Ρωσίας – Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Θράκη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στην Ανατολική Θράκη του «κόμβου αερίου» που προτείνεται από το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για ένα σχέδιο που έχει ήδη χαρακτηριστεί «άνευ νοήματος» από τη Γαλλία.

«Δώσαμε, με τον κ. Πούτιν, στο υπουργείο μας Ενέργειας και στο σχετικό θεσμό στη Ρωσία, την εντολή να εργασθούν από κοινού», δήλωσε ο Ερντογάν αναφορικά με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου χθες, Πέμπτη, συναντήθηκε με το ρώσο πρόεδρο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης πως οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως.

«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ενδεχόμενος κόμβος μπορεί να κατασκευαστεί στη βορειοδυτική τουρκική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.

Ο Πούτιν πρότεινε χθες, Πέμπτη, να δημιουργηθεί ένας κόμβος αερίου στην Τουρκία καθώς οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Ο «κόμβος αερίου» για την Ευρώπη, που προτείνεται από τον Πούτιν, δεν έχει «κανένα νόημα» την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αντέδρασε από την πλευρά του χθες το βράδυ το Παρίσι.

«Δεν έχει για εμάς κανένα νόημα να δημιουργηθούν νέες υποδομές οι οποίες θα επέτρεπαν να εισάγουμε περισσότερο ρωσικό αέριο», υπογραμμίσθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επικριτικά δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

Στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης διπλωματικών κύκλων προσκείμενων στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία – που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη – «δεν έχει νόημα, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», ο σημερινός γαλλικός Τύπος είναι επικριτικός ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν.

Κατά την εφημερίδα Le Figaro, η πρόταση Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, για δημιουργία «κόμβου φυσικού αερίου» θα μπορούσε να μοιάζει με ένα νέο ελιγμό του υβριδικού πολέμου, που διεξάγει η Μόσχα κατά της Δύσης, καθώς  οι κυρώσεις, αλλά και οι πρόσφατες διαρροές, που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, επηρεάζουν σοβαρά τις ρωσικές παραδόσεις στον ΕΕ.

Χαρακτηρίζοντας την έκκληση της ‘Αγκυρας για εκεχειρία -που έγινε πριν από τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν- «άκαιρη», δεδομένης της δήλωσης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελενσκι, σε ομιλία του, κατά την έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 την Τρίτη, ότι δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, η εφημερίδα αναφέρει πως είναι σαφές, ότι «η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση από οικονομικά συμφέροντα».

Η ‘Αγκυρα εξαρτάται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ο Ερντογάν επιθυμεί να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα για να βοηθήσει την τουρκική οικονομία που είναι σε κακή κατάσταση πριν από τις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, τονίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με παρατηρητές, οι ολοκληρωμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες του στοχεύουν κυρίως στο να επιδείξει την επιρροή του στα μάτια των Τούρκων ψηφοφόρων και να  εμφανίζεται ως ουσιαστικός περιφερειακός παράγοντας.

Από την πλευρά της η εφημερίδα La Tribune σημειώνει ότι ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβουν την καλή τους συνεννόηση. Αυξάνουν τις συναντήσεις και τις συνομιλίες τους, επιβεβαιώνοντας κάθε φορά τη δύναμη των οικονομικών τους δεσμών, σχολιάζει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως η χθεσινή τους συνάντηση στην Αστάνα ήταν η τέταρτη, μέσα σε τρεις μήνες. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε κυρίως την τηλεοπτική συνομιλία για να προτείνει στον Τούρκο ομόλογό του τη δημιουργία ενός “κόμβου φυσικού αερίου” στην Τουρκία.

ViaDiplomacy Newsroom