Ερντογάν και Μπάιντεν “δεν τα βρήκαν”: Οξύτατη κρίση για τους Κούρδους της Συρίας

Μεγάλωσε το χάσμα, αντί να γεφυρωθεί, μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους υποστηρίζουν οι Αμερικανοί και πολεμούν οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση η τουρκική πλευρά εξέφρασε σφοδρά παράπονα για το γεγονός, όπως το θέτουν στην Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα αντιμετωπίζει τους Κούρδους αυτούς «ως τις μοναδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία που μπορούν να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος».

Ο κ. Ερντογάν αντέκρουσε αυτή την αμερικανική λογική και εξήγησε την «μεγάλη του ανησυχία ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν αυτόνομο Κουρδικό κράτος εντός της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία».

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι αμερικανοί θα αφαιρέσουν το ΡΚΚ από τον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πρόκειται περί ψύχωσης είπαν διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι το χάσμα είναι πλέον δύσκολο να γεφυρωθεί καθώς ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μπάιντεν κατάλαβαν πολύ νωρίς στη διάρκεια της συνομιλίας τους ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής στο συγκεκριμένο θέμα.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ήταν και η ευκαιρία για να αντιληφθεί ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας ότι τα πράγματα άλλαξαν πορος το χειρότερο γι’ αυτόν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέχεται βολές από διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν αυταρχικό.

Η συνάντηση, που δεν γεφύρωσε το χάσμα, κράτησε μία ώρα και ξεκίνησε με 15 λεπτά καθυστέρηση καθώς ο κ. Ερντογάν κατέβηκε στο υπόγειο του ξενοδοχείου St. Regis με το …πάσο του. Τον συνόδευαν κυριολεκτικά πέραν των 30 σύμβουλοι και διπλωμάτες.

Ο κ. Μπάιντεν εισήλθε στο ξενοδοχείο από το υπόγειο γκαράζ.

Από αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ κι ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του ISIL Μπρετ ΜακΓκούρκ. Από τουρκικής πλευράς έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν κι ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

mignatiou.com

ViaDiplomacy Newsroom