Ερντογάν: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους ομοεθνείς μας σε Δυτική Θράκη και Κύπρο

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης, υποστήριξε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Αναφερθείς στον όρο του «εθνικού συμβολαίου», ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Λιβύη, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη ως, ενδεικτικές, περιοχές όπου η Τουρκία διατηρεί ιστορικά ερείσματα. Υπάρχουν ίχνη των προγόνων μας σε όλη την περιοχή από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι: « Η Τουρκία πάντοτε αγκάλιαζε όλους τους καταπιεσμένους πληθυσμούς και τα θύματα και ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τους ομοεθνείς μας μόνους».

« Τα φυσικά όρια διαφέρουν από τα όρια της καρδιάς μας […] Φυσικά σεβόμαστε τα φυσικά όρια, αλλά δε μπορούμε να βάλουμε όρια στην καρδιά μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ορισμένοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. Ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική”. Οι ερωτήσεις μπορούν να συνεχισθούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Γίνεται να φανταστεί κανείς την Αδριανούπολη χωριστά από τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

«Χωρίς αμφιβολία κανείς συναντά δείγματα των προγόνων μας σε κάθε βήμα της γεωγραφίας που εκτείνεται από τη Θράκη έως την ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Δε μπορεί να αγνοήσει τους ομοεθνείς της στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού».

«Θα αισθανόμασταν ντροπιασμένοι ενώπιον τόσο της ιστορίας μας όσο και των αδελφών μας», εξήγησε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «εκείνοι που λανθασμένα αναμειγνύουν το δικό μας συμφέρον με τις εποικιστικές τους ιστορίες ή τις σεκταριστικές τους και εθνικές εμμονές, πρέπει να διερωτηθούν πρώτα για τους εαυτούς τους και μετά να δώσουν συμβουλές σε εμάς».

* Εν τω μεταξύ, μεσημβρινή ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη ήθελε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να εγείρει θέμα δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Δυτικής Θράκης, επικαλούμενο ως πηγή την εφημερίδα Σαμπαχ. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο προέβη, πολύ αργότερα, σε διορθωτική ανακοίνωση.

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom