Ερνστ Ράιχελ : Η Ρωσία δεν υποστήριξε μόνο το σχίσμα στην Ανατολική Ουκρανία, το δημιούργησε
“Εάν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί ζουν σήμερα από το φόβο της Μόσχας και έχουν αναπτύξει μια πολύ ισχυρότερη αίσθηση εθνικής ταυτότητας, οφείλεται σε ρωσικές επιθετικές δραστηριότητες, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη των στρατιωτικών αυτονομισμών στη Donbass” ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Διπλωμάτης Wolfgang Ischinger(Munich Security Conference), σχολιάζοντας ένα πρόσφατο tweet της Ρωσικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε tweet δήλωση του Β.Πούτιν όπου αναφέρε: “οποιαδήποτε ενσωμάτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μαζί με τις ικανότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός αντιπάλου, ενός παγκόσμιου αντιπάλου για την Ευρώπη και τον κόσμο. Κανείς δεν το θέλει. Γι ‘αυτό θα κάνουν τίποτα για να μας τραβήξουν”.
Η Ρωσία δεν υποστήριξε μόνο το σχίσμα στην Ανατολική Ουκρανία, το δημιούργησε. Δεν υπήρχε σχετικός διαχωρισμός που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ρωσία” ήταν το ενδιαφέρον σχόλιο στα παραπάνω του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel.
Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, όπως και ο Αμερικανός έχουν υπηρετήσει στην Ουκρανία και γνωρίζουν τις εξελίξεις
If there is one reason why Ukrainians live in fear of Moscow today, and have developed a much stronger sense of national identity – it is because of Russian aggressive activities, such as annexing Crimea, and militarily supporting separatism in Donbass. Great way to build trust! https://t.co/yBMinlm1rc
— Wolfgang Ischinger (@ischinger) February 24, 2020
Υπενθυμίζεται, πως οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ολοκλήρωσαν τον Δεκέμβριο, την ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς επέστρεψαν εκατέρωθεν όσοι κρατούνταν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της πολεμικής διαμάχης.
Το προεδρικό γραφείο στο Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι 76 υποστηρικτές της κυβέρνησης που ήταν αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στις εστίες τους. Πρόκειται για μία επιχείρηση που έχει γίνει δεκτή με ελπίδες για τερματισμό της μοναδικής ενεργής σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα από τα παραπάνω γεγονότα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζιελένσκι, είχε επιβεβαιώσει πως οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την ανταλλαγή, μετά την ανακοίνωσή της από την εκπρόσωπο της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, Ντάρια Μορόζοβα.
Οι βάσεις για τη διαδικασία είχαν μπει στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη στο Παρίσι, όπου ο Ζιελένσκι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία συνάντηση υπό την αιγίδα των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, Γαλλίας και Γερμανίας.
Τότε, Μέρκελ και Μακρόν χαιρέτισαν την ανταλλαγή αιχμαλώτων, με τον Ρώσο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, να υποστηρίζουν την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.