Ερνστ Ράιχελ: Η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την αναχώρηση 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία, βρέθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική μέρα, καθώς 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από την Ελλάδα για να βρουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία», δήλωσε ο πρωθπουργός και πρόσθεσε: «εδώ και πολλούς μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται.»
Παρόντες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel ο οποίος δήλωσε: «χαίρομαι πολύ που σήμερα μπορούμε να μεταφέρουμε μία πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά του Ανατολικοὐ Αιγαίου στη Γερμανία. Όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε να μεταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι άλλα παιδιά στη Γερμανία. Ο συνολικός αριθμός θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 500 παιδιών. Πιστεύω πως αποτελεί μια σημαντική ανθρωπιστική χειρονομία, η οποία στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού αποκτά μεγάλη σημασία. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός κύριος Κουμουτσάκος την Τετάρτη: «Μικρό βήμα, μεγάλο μήνυμα».
Είναι καλό ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες εβδομάδες και μήνες, μπορούν να προσβλέπουν σε μια νέα καθημερινότητα στη Γερμανία, η οποία να ανταποκρίνεται περισσότερο στην ηλικία τους.
Η μεταφορά πραγματοποιείται μετά από ελληνική πρωτοβουλία και είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας των υπηρεσιών της γερμανικής πλευράς, μεταξύ αυτών και της Πρεσβείας, με τον κύριο Κουμουτσάκο και την ομάδα του. Υπέρ το δέον υποστηρικτικοί υπήρξαν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο ΔΟΜ, η ΕASO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους θερμά.
Η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά, απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ. Δεν πρόκειται μόνο για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Συμφωνούμε με την Ελλάδα σ΄ αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Το έχουμε κάνει μέχρι τώρα με διάφορους τρόπους, όπως και η ΕΕ. Γι΄ αυτό κι ευχόμαστε να υποδεχθούν όλα τα κράτη της ΕΕ ασυνόδευτους ανήλικους. Δέκα χώρες συμφώνησαν τους περασμένους μήνες να υποδεχθούν μέχρι 1.600 παιδιά, αποτελώντας τη «συμμαχία των προθύμων». Με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία οι χώρες αυτές ανέστειλαν την εφαρμογή λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όπως και το Λουξεμβούργο, δεν θέλει να περιμένει άλλο και θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσει η διαδικασία ακόμα και αν είναι περίπλοκο σε αυτή τη συγκυρία. Τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας και οι έλεγχοι υγείας θα διασφαλιστούν. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό κι έτσι να παροτρύνουμε κι άλλους ευρωπαίους εταίρους να μας μιμηθούν.»