Ερνστ Ράιχελ: Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το παρελθόν μας

Ομιλία του Πρέσβη κ. Ερνστ Ράιχελ στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στο Διόνυσο-Ραπεντώσα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά που ήρθατε σήμερα στην Ημέρα Εθνικού Πένθους για να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους λόγω πολέμων και βίαιων καθεστώτων.

Εδώ στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Διονύσου-Ραπεντώσας βρήκαν την τελευταία τους κατοικία περίπου 10.000 στρατιώτες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτόν εδώ τον τόπο αναπαύονται Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε όλη την Ελλάδα μακριά από την πατρίδα τους και μακριά από τις οικογένειές τους. Μνημονεύουμε σήμερα τους νεαρούς εκείνους στρατιώτες, τους οποίους μια εγκληματική εξουσία έστειλε στον πόλεμο. Σκοτώθηκαν για μια εθνική παραφροσύνη, την οποία συμμεριζόταν δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος τότε στην Γερμανία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Άλλοι τόσοι έχασαν την υγεία τους, τους συγγενείς τους, την πατρίδα τους.

Την Ημέρα Εθνικού Πένθους δεν μνημονεύουμε όμως μόνο τους πεσόντες στρατιώτες, πολύ δε λιγότερο μόνο τους Γερμανούς πεσόντες στρατιώτες, αλλά όλα τα θύματα των πολέμων και των βίαιων καθεστώτων. Τους πεσόντες από όλες τις χώρες όπως και τα θύματα βίαιων καθεστώτων και τρομοκρατίας. Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει χωριό που να γλίτωσε από τον πόλεμο και τη βία. Μνημονεύουμε λοιπόν και τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Τιμούμε σήμερα και τη δική τους μνήμη.

Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το παρελθόν μας.

Δεν μπορούμε να καταστήσουμε μη γενόμενα όσα έχουν συμβεί, και δεν μπορούμε ούτε να τα αγνοήσουμε, ούτε να τα σχετικοποιήσουμε ή να τα μεθερμηνεύσουμε. Η μόνη οδός που μας απομένει, είναι να ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, ώστε ο πόλεμος και η δικτατορία να μην αποτελούν επιλογή για το μέλλον. Πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, στο μεν εσωτερικό για δημοκρατία και ανεκτικότητα, στο δε εξωτερικό για αλληλοκατανόηση και συμφιλίωση.

Σήμερα, Έλληνες, Γερμανοί και πολλοί άλλοι στεκόμαστε ως εταίροι ο ένας δίπλα στον άλλο και εργαζόμαστε μαζί για μια ειρηνική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Αυτό δεν είναι εύκολο και σίγουρα καθόλου αυτονόητο. Τα κοινά μας στοιχεία ως Ευρωπαίοι, οι κοινές μας αξίες και πεποιθήσεις μάς παρέχουν έως σήμερα τη δυνατότητα να περιφρουρήσουμε την ασφάλειά μας και να σταθούμε ο ένας στον άλλον σε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο και ταχύτατα μεταλλασσόμενο κόσμο. Εμείς οι Γερμανοί αισθανόμαστε ευγνώμονες που ήμαστε μέρος αυτής της κοινότητας. Που οι Ευρωπαίοι γείτονές μας και αλλοτινοί αντίπαλοι στον πόλεμο, μας έχουν τείνει το χέρι της συμφιλίωσης, ένα πολύτιμο δώρο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας συνεχώς.

Σε τόπους σαν αυτόν εδώ νιώθουμε τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου και της αχαλίνωτης βίας. Ας αναζητήσουμε λοιπόν σήμερα μέσα από τη μνήμη, την πίστη και τη δύναμη να προστατέψουμε όσα μας ενώνουν και να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν.

Κυρίες και κύριοι,

ας αναπαυτούν οι ψυχές όλων εν ειρήνη.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ViaDiplomacy Newsroom