«Επίθεση» Τραμπ στην Κίνα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στην Κίνα χθες, Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από το αγαπημένο του θέμα της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο, προχώρησε σε μια σπάνια προειδοποίηση αναφορικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η προειδοποίηση του Τραμπ προς ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ», τόνισε. «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα αποφασίσει να διαχειριστεί την κατάσταση θα πει πολλά για τον παγκόσμιο ρόλο της στο μέλλον», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο, «ο κόσμος αναμένει η κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Βρετανούς, και η οποία επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ, βάσει της οποίας η Κίνα δεσμεύθηκε να προστατεύσει την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ, το δικαστικό του σύστημα και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής του».
Πρόκειται για μια από τις πιο αυστηρές ομιλίες που έχει εκφωνήσει ο Τραμπ για το θέμα από την έναρξη, πριν τρεις μήνες, των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Τέλος στις εμπορικές «παραβιάσεις»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε εκ νέου τις «παραβιάσεις» του Πεκίνου σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
«Επί χρόνια αυτές οι παραβιάσεις γίνονταν ανεκτές, αγνοούνταν, δηλαδή ενθαρρύνονταν», κατήγγειλε.
«Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι ημέρες αυτές έχουν παρέλθει», υπογράμμισε εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «μια κακή συμφωνία».
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι ο εμπορικός πόλεμος «προκάλεσε απώλειες και στις δύο πλευρές».
Ωστόσο, απόδειξη ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων ξεπερνά τα δύο αυτά θέματα αποτελεί το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκμεταλλεύθηκε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να διοργανώσει μια εκδήλωση με στόχο να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα εναντίον της «φρικτής εκστρατείας καταστολής» που διεξάγουν οι κινεζικές αρχές εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
«Δεν μπορούμε να είμαστε τα μόνα (…) μέλη της διεθνούς κοινότητας που καταγγέλλουμε την Κίνα και που της ζητάμε να σταματήσει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν.
Η Ουάσινγκτον αλλά και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει δημιουργήσει στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ, μια περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα, και έχει κλείσει εκεί έως και ένα εκατομμύριο Ουιγούρους.
«Η Ιστορία θα κρίνει τη διεθνή κοινότητα από την απάντησή της σε αυτή την επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνισε ο Σάλιβαν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «φρικτή εκστρατεία καταστολής».
«Μεγάλη ρήξη»
Ο Αμερικανός υφυπουργός απέρριψε τις εξηγήσεις της Κίνας, σύμφωνα με την οποία τα στρατόπεδα αυτά είναι κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Και επέκρινε τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρουσιάσει την πολιτική της στη Σιντζιάνγκ ως «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία.
«Στη Σιντζιάνγκ η κινεζική κυβέρνηση εμποδίζει τους μουσουλμάνους να προσεύχονται, να μελετούν το Κοράνι και έχει καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε πολλά τεμένη», επεσήμανε ο Σάλιβαν. «Πρόκειται για μια συστηματική εκστρατεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εμποδίσει τους ίδιους του τους πολίτες να ασκήσουν το απαράβατο δικαίωμά τους στην ανεξιθρησκία».
«Ο ΟΗΕ πρέπει να ζητήσει άμεση, χωρίς εμπόδια και με πλήρεις ελευθερίες πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ για την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ώστε «να ερευνήσει και να επιθεωρήσει από κοντά τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέμεινε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Το Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου πρόκειται να μιλήσει σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Ωστόσο ενώπιον των 193 μελών του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο «μεγάλης ρήξης» στον κόσμο, η οποία ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπαράθεση Κίνας- ΗΠΑ.
Υπάρχει «ένας πραγματικός κίνδυνος» «ο πλανήτης να χωριστεί στα δύο, κάτι που θα οδηγήσει τις δύο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να επιβάλουν την ισχύ τους σε δύο διαφορετικούς κόσμους, που θα βρίσκονται σε αντιπαράθεση», με κάθε έναν από αυτούς «να έχει τους δικούς του εμπορικούς και οικονομικούς κανόνες, το δικό του Διαδίκτυο και τη δική του τεχνητή νοημοσύνη, τις δικές του γεωπολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές σε ένα παιχνίδι που δεν θα έχει κανέναν κερδισμένο», κατήγγειλε ο Γκουτέρες.