Επιστροφή των ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη μέσω της Ελλάδας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα, της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ανέφερε, «ήρθα εδώ έχοντας ιδιαίτερα στο μυαλό μου να ξεκαθαρίσω την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες μας και τις συμπράξεις μας»

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους Αμερικανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι ίδιος επιθυμεί την αποκατάσταση και τον «εκσυγχρονισμό» των σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε νέες προκλήσεις, τις οποίες και περιέγραψε ως την άνοδο της Κίνας, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την κλιματική αλλαγή, μία νέα και προκλητική Ρωσία, αλλά και τη διατήρηση τεχνολογικού προβαδίσματος από τις ΗΠΑ, απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

«Το βασικό δόγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις είναι οι διαβουλεύσεις με τους φίλους μας, εγκαίρως και συχνά», τόνισε, ενώ κατέληξε, «μερικοί από τους συμμάχους μας, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση»

Και αν κάποιοι από τους συμμάχους κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγήν για την Συμμαχία, η Ελλάδα είναι το ακριβώς αντίθετο, η οποία αποτελεί μια βάση για τις ΗΠΑ στην επαναφορά μέσα στην Συμμαχία και την Ευρώπη. Στο άρθρο του «V» με τίτλο «Γιατί το πρώτο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι στην Ελλάδα;» σημειωνόταν, «η Ελλάδα όμως με την στάση της πρόσφερε μια μεγάλη υπηρεσία για στις ΗΠΑ, μια υπηρεσία με την οποία η Ουάσιγκτον μπορεί σήμερα να πει, «επιστρέφουμε». Η Ελλάδα είναι η χώρα που παρά τις δυσκολίες της, έμεινε πιστή στην Συμμαχία με τις ΗΠΑ και αποτέλεσε παράδειγμα μέλους μέσα στο ΝΑΤΟ όταν άλλα μέλη συνεργάζονται με την Ρωσία σε Ενεργειακά έργα, βλέπε Γερμανία, ενώ άλλες αγοράζουν εχθρικά οπλικά συστήματα τα οποία είναι απειλή για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, βλέπε Τουρκία.»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο μήνυμα του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ήταν ξεκάθαρος, «η Ελλάδα είναι ηγέτης για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Η Ελλάδα λοιπόν είναι σημαντική σε μια περιοχή όπου θα κριθεί το μέλλον του κόσμου για τα επόμενα 100 χρόνια. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στην σημασία που έχει Ελλάδα για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ελλάδα λόγω της θέσης είναι ένα «Στρατηγικό Όπλο» για την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας. Αυτό είχε σημειωθεί και σε ένα ακόμη άρθρο του «V» το περασμένο καλοκαίρι με τίτλο «Ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από την Ουκρανία μέχρι την Λιβύη» και το οποίο ανέφερε, «Και τέλος, ένα πρόβλημα το οποίο θα γιγαντωθεί αν οι Αμερικανοί δεν κατορθώσουν να φέρουν και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι η Κίνα. Το Πεκίνο έχει αποδείξει ότι μπορεί σε λιγότερο από μια δεκαετία, αν βρει το έδαφος, να κυριαρχήσει στην Ελληνική οικονομία όπως ακριβώς το έχει κάνει στο Μαυροβούνιο και στην Σερβία, με έναν τέλειο, απολυταρχικό τρόπο. Εξάλλου μια μικρή γεύση έχει πάρει και η χώρα μας στο λιμάνι του Πειραιά»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα επανέλθουν στην περιοχή δυναμικά, και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει οι Σύμμαχοι τους όχι μόνο να είναι και αυτοί δυνατοί, αλλά και να μπορούν να δίνουν λύσεις. Η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει στην δυναμική που ασκείται πάνω της, και να κατορθώσει να την χρησιμοποιήσει προς όφελος της, όχι όμως για να κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά για συσπειρώσει γύρω της συμφέροντα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνεχίσει την πολιτική που άσκησε και ως Αντιπρόεδρος, όταν τον Οκτώβριο του 2014 σε ομιλία του στο Harvard Kennedy School έβαζε την Ελλάδα στο ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Μεσογείου.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.